Одсуство бриге о здрављу јетре често доводи до различитих оболења овог виталног органа.
Деградација обично почиње дијагностиковањем масне јетре а прогресивно се наставља до најтежег облика – цирозе.
Зато, дијета за масну јетру има значајну улогу како у очувању здравља јетре тако и у њеном опоравку и спречавању тежих обољења.
Ова дијета подразумева да из исхране избаците одређене намирнице које су доказане као штетне за јетру, док је друге потребно ограничити или убацити у исхрану уколико их раније нисте конзумирали.
Главни принципи дијете за масну јетру су уоброчавање и ограничење уноса масти и угљених хидрата.
Потребно је да имате три главна оброка, да их не прескачете, а између њих можете имати две лагане и здраве ужине.
Битно је и напоменути да је од изузетног значаја обратити пажњу на припрему намирница.
Ако сте често храну припремали пржењем, на то сада заборавите.
Уместо тога кувајте храну, припремајте на пари или је пеците у рерни без уља или са врло мало истог.
Намирнице:
Житарице и њихови производи: Дати предности интегралним житарицама и производима од интегралних житарица. Не користити масна пецива, пите, бурек…
Месо, риба, јаја: Употребљавати посне врсте меса, као што је бело пилеће или ћуреће месо.
Уврстити у јеловник рибу два до три пута недељно. Беланце јајета се може користити чешће, док се жуманце не препоручује због веће количине холестерола.
Млеко и млечни производи: Препоручују се млеко и млечни производи са смањеним процентом масти. Не користити тврде, превреле сиреве, качкаваљ, павлаку, кајмак.
Масти и уља: Користити биљна уља, по могућству хладно цеђена, без термичке обраде.
Поврће: Смањити унос махунарки и осталог поврћа које изазива надимање (купус, кељ, карфиол, краставци, целер) или га користити у виду пиреа. Ограничити унос кромпира.
Воће: Свеже воће, сокови од свеже цеђеног воћа, компоти. Не користити језграсто воће због већег садржаја масти.
Слаткиши: Избегавати или потпуно избацити. Од напитака се препоручују благи биљни чајеви и вода. Алкохол је изричито забрањен.
Рецепти:
Рижото
Потребне намирнице: 30 грама интегралног пиринча, 20 грама кукуруза шећерца, 50 грама тофу сира, једна кашичица маслиновог уља, морска со и кари по жељи.
Припрема: Скувајте одвојено интегрални пиринач и кукуруз шећерац. Уколико је тофу сиров кувајте га 5 минута, па исецкајте на коцкице.
Помешајте пиринач, кукуруз шећерац и коцкице тофу сира. Додајте уље и на крају кари.
Пастрмка пуњена спанаћем
Потребне намирнице: 200 грама пастрмке, главица белог лука, 100 грама спанаћа, једна кашичица маслиново уља, сок од два лимуна, першун, морска со.
Припрема: Очистите пастрмку. Спанаћ бланширајте 3 минута у врелој води а затим га ситно исецкајте. Додајте спанаћу 2-3 чена изгњеченог белог лука и со па напуните пастрмку.
Ставите у рерну да се пече. Преостали бели лук изгњечите, помешајте са лимуновим соком, маслиновим уљем и першуном па користите као прелив за печену пастрмку.
Пре почетка ове дијете, обавезно се посаветујте са лекаром!
Преузмите андроид апликацију.