Дијета која одбацује глутен – протеин који се налази у намирницама као што су хлеб, тестенине и житарице – последњих година је нагло постала популарна.
Али сада истраживачи са универзитета Шефилд и Ридинг кажу да је избегавање ових производа можда бесмислено.
Наиме, дали су здравим волонтерима, којима није дијагностификована осетљивост на глутен, да два пута дневно током две недеље додају органски или мешавину без глутена у храну.
Студија, објављена у часопису „Гастроентеролози”, открила је да група која је јела глутен није имала више стомачних тегоба од оне у групи без глутена. Др Паола Тоси, са Универзитета Ридинг, каже:
„Чини се да глутену често није оправдано дата улога негативца у нашој исхрани”.
Testenina nije zabranjena ako ste na dijeti, trik je u izboru prave
Преузмите андроид апликацију.