Почетна > Свет
Свет

Десетине хиљада људи на протесту синдиката у Копенхагену

Десетине хиљада људи окупило се данас у Копенахгену на протесту због владиног предлога закона о укидању државног празника, како би се помогло у финансирању средстава за одбрану Данске.
Фото: Pixabay/lachrimae72

Демонстрације су организовали највећи синдикати у земљи који се противе укидању Великог молитвеног дана, хришћанског празника који пада четвртог петка после Ускрса и традиција је у Данској од 1886. године, пренео је Ројтерс.

Синдикати наводе да је на протесту било најмање 50.000 људи, а уколико су ти подаци тачни, то су највеће демонстрације у Данаској у више од 10 година, додаје британска новинска агенција.

Локална полиција, како додаје Ројтерс, не даје процену броја људи на оваквим скуповима.

Укидање празника је предложено у децембру да би се помогло подизању пореских прихода за вец́у потрошњу на одбрану због рата у Украјини, а уједно је део реформског програма недавно формиране владе усмереног ка превазилажењу актуелних финансијских изазова.

Влада је предложила да се празник не прославља три године како би се 2030. године достигао НАТО циљ трошења на одбрану од два одсто БДП.

Влада је, такоше, навела да је потребно додатних 654 милиона долара како би се испунили циљеви, што се може покрити већим пореским таксама након укидања празника.

Papa i vođa prezviterijanske crkve osudili zakonske kazne za homoseksualce

Преузмите андроид апликацију.