Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Десет најздравијих плодова воћа на свету

Исхрана богата свежим воћем један је од најукуснијих и најлакших начина за побољшање здравља и смањење ризика од болести.
Фото: Pixabay/silviarita

Уравнотежена и здрава исхрана није потпуна без свежег воћа, које није само укусно, већ и храни наше тело витаминима, минералима и антиоксидансима који штите сваку ћелију у телу. Од витамина Ц до гвожђа, магнезијума или јединствених фитонутријената који имају снажно биолошко дејство, сваки залогај воћа нам чини добро. Иако никада не можемо погрешити са избором воћа, неколико врста се издваја као посебно здраво јер садрже веће количине корисних једињења или имају јединствен састав витамина и минерала који могу да помогну у превенцији озбиљних болести. Поред избора воћа које ћемо јести, важно је и какво воће купујемо. Најбољи избор јер је свакако воће домаћих произвођача, осим ако није егзотично воће које не расте у нашим крајевима. На овај начин купујемо само најквалитетније намирнице, али подржавамо и домаће пољопривреднике.

Лимун

Лимун је најпознатије цитрусно воће и често је део природних лекова који ублажавају прехладу и грип. Као и друго цитрусно воће, богато је витамином Ц, као и другим антиоксидансима који штите ћелије од оксидативног оштећења и развоја разних карцинома. Такође садржи флавоноиде који имају антибактеријска својства, као и фолну киселину и здраву дозу калијума и пектина. Лимунов сок је одличан за јачање имуног система, посебно у хладнијим месецима.

Jабуке

Јабуке су одличан начин да се исхрани дода неопходна количина влакана која доприносе здравом варењу и одржавању жељене телесне тежине, а самим тим и здравља срца. Садрже пектине који помажу да црева буду здрава, а истраживања показују да конзумација јабука смањује шансу од гојазности и дијабетеса, као и ризик од кардиоваскуларних болести и неких облика рака. Јабуке имају висок удео кверцетина, флавоноида који је повезан са деловањем против рака. Домаће јабуке треба да једемо са кором да бисмо искористили све хранљиве материје.

Јагоде

Осим што су сочне и савршена слатка ужина, јагоде су добар извор витамина и минерала. Боју им дају јаки антиоксиданси, а најпознатији од њих су антоцијанини, који помажу да срце буде јако и здраво. Истраживања су показала да једење јагода смањује шансу за срчани удар код жена, а има и антиинфламаторно дејство на организам. Семе на јагодама даје нам потребну дозу биљних влакана која обезбеђују редовно варење.

Наранџе

Још једно цитрусно воће нашло се на листи најздравијих. Наранџе су богате и витамином Ц, који такође утиче на изглед коже, јер је једно од кључних једињења потребних за стварање колагена. Осим за производњу колагена, витамин Ц је такође кључан за апсорпцију гвожђа из биљака које једемо. Поморанџе су богате и витамином А, који одржава здравље коже и очију, као и витаминима Б групе, који повољно утичу на нервни систем и репродуктивно здравље.

Нар

Још једна суперхрана је шипак, који не волимо да чистимо, али се труд на крају исплати јер су антиоксиданси које садрже одлични у борби против оксидативног стреса који оштећује ћелије и чини нас подложнијим настанку рака. Најновија истраживања сугеришу да шипак има антиинфламаторна својства која штите мозак од болести попут деменције и Паркинсонове болести, а такође успоравају раст рака простате. Сок од нара је такође одличан за снижавање крвног притиска.

Грејпфрут

Без обзира да ли купите жути, црвени или бели грејпфрут, осетићете све благодети овог сочног воћа. Као и други цитруси, богат је витамином Ц, али то није једино што га чини једним од најздравијих воћа на свету. Лимоноиди су моћна група једињења која могу спречити стварање тумора и помоћи у борби против рака коже, плућа, дојке и желуца. Грејпфрут такође садржи одређена једињења која могу да утичу на лекове за снижавање крвног притиска или холестерола, тако да је добра идеја да се о томе консултујете са својим лекаром.

Купине

Поред тога што је сочно месо купине богато антиоксидансима, семенке које једемо са њим обезбедиће здраву дозу влакана, што значи ефикасније и уравнотеженије варење. Истраживања су показала да полифеноли у купинама могу побољшати когнитивне способности, а витамин А је одговоран за одржавање нормалног вида, посебно у мрачним условима. Садрже и витамин К, који је кључан за правилно зарастање рана, па је добро јести више купина када се опорављате од повреде.

Ананас

Иако је егзотично воће, ананас је данас лако доступан, а пошто има јака антиинфламаторна својства и садржи значајну количину мангана, требало би да буде чешће на вашем јеловнику. Истраживања показују да бромелаин, протеолитички ензим, позитивно утиче на упалу назалне слузокоже, а такође стимулише организам да производи једињења која се боре против болова и отока. Због тога је користан и у превенцији астме, а постоје докази да помаже код плодности због јединственог састава антиоксиданата и минерала.

Боровнице

Боровнице су једна од најпознатијих суперхрана, а тај статус су заслужиле због велике количине антиоксиданата које свака бобица садржи. Пигменти који им дају плавољубичасту боју су исти као и у јагодама, антоцијанини, који поред здравља срца позитивно утичу на ниво шећера у крви. Боровнице имају и значајну дозу гвожђа, калцијума, магнезијума и цинка, као и витамина К, па су одличне за очување чврстоће костију.

Банане

Банане су познате по великој количини калијума које садрже, а овај минерал је одговоран за контролу срчаног ритма и крвног притиска. Такође су одличан извор енергије пре вежбања, а висока количина влакана која садрже помоћи ће вам да одржите редовно варење и спречите појаву улцерозног колитиса и чирева, односно оштећења слузокоже дигестивног тракта. Банане садрже и триптофан, аминокиселину која помаже у одржавању добре меморије и квалитетног сна, али и поправља расположење јер је једно од једињења неопходних за синтезу серотонина и повећање концентрације допамина у организму.

Tunjevina ili sardina šta je zdravije?

Преузмите андроид апликацију.