Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Десет-девет, коцкице, Американца – без ових игара није могао да прође дан на игралишту

Ако вам горе наведене игре не значе ништа, онда или нисте још пунолетни, или вас спорт никада није занимао, као ни трчање по игралишту у комшилуку читав дан . За многе су игре као што су „десет-девет“ или „коцкице“ (познате и као ножни тенис) једнако биле учестале током одрастања као на пример жмурке. Чак је и већина припадница женског пола, бар једном са дечацима решило да се упсути у игру „са лоптом“.
Фото: Градске инфо

Док још технологија није водила главну реч, лопта је „дириговала“ дечјом забавом у слободно време. Не знамо како би се понашали да је свако у детињству имао приступ мобилним телефонима и компјутерима као данашње генерације, зато и не осуђујемо уколико неко није чуо за ове игре, али снажно препоручујемо да прочита текст до краја и да види о чему се ради, а да их затим детаљније упозна са друштвом на игралишту.

Десет-девет

Све што вам је потребно за ову игру јесте лопта, нека површина која ће служити као гол (често капија од комшијине гараже) и два или више другара да би играли „десет-девет“. Правила игре су приличлно једноставна.

Прво се одређује ко започиње на голу тако што се „пимпује“ лопта, ко „испимпује“ најмање завршава на голу. Свако од учесника има 10 живота, то јесте када прими 10 голова испада. На сваки непарни број живота, голман има право да руком гађа противнике, који након што голман узме лопту у руке и додирне (често замишљену) стативу морају да се „заледе“, логично је да дотле беже. Голман има три корака форе од линије гола и затим мора да гађа замрзнуте играче. Уколико их погоди и лопта се затим одбије на земљу, погођен играч се сели на гол, у случају промашаја се ништа не мења. Голман такође добија право да гађа играче и када ухвати живу лопту из једног од покушаја из игре.

Али ствари постају занимљиве када играч кога је голман покушао да погоди, ухвати живу лопту. Тада има право да руком набаци неком од играча, како би овај постигао што вреднији гол. Да голови се разликују у вредности, у зависности којим делом тела их нападач постигне. Правила варирају од краја у којем играте, али обично голови главом и петом вреде 2 поена, док погодак раменом вреди 5.

Такође је битно нагласити да играчи имају право само на један додир по поседу, за пас другом играчу или шут. Уколио играч прекорачи број додира иде на гол. Иста судбина следује играчу који промаши читав гол, а да притом покушај није био главом, петом или раменом.

Када један од играча прими 10 голова, следи пауза и мини игра звана „гужење“. Ово је врста казне која је прописана за испадање. Наиме, поменути несрећник који је примио 10 голова се натрћи, док остатак играча, са одређене раздаљине, покушава да га погоди у задњицу, што јаче.

„Висе“ су варијација исте игре, са тим да током „виса“ гол мора бити постигнут из ваздуха, дакле не сме лопта бити на земљи у моменту ударца.
Коцкице (ножни тенис)

Можда и најпопуларнија игра од свих наведених. Терени за коцкице постоје у готово свим квартовима, у свим градовима у Србији, а вероватно и широм света. Може се играти у двоје, али могу учествовати и више играча у зависности колико има коцкица (поља). Сваки играч има свој поље, а циљ игре је да ногом, раменом, грудима  или главом (заправо било којим делом тела осим руке) убаците лопту у противничку коцку. Оваква размена између два или више играча траје све док лопта, два пута „не тапне“ у нечије поље односно након ударања у поље заврши у ауту.

Фото: PrtSc/Facebook/Tenis glavom

Играч којем је лопта два пута одскочила у пољу или од поља отишла у аут, губи поен, односно противник добија поен. Такође се поени добијају непрецизним ударцима, када играч пошаље лопту у аут или сопствено поље. Ова игра се обично игра док неко од играча не сакупи 11 или 21 поен и затим бива елиминисан. Битно је наговестити да играч не сме крочити у противничко поље, јер онда губи појен због „пецања“.

Обично се пре партије склопи консензус међу играчима, колико је додира дозвољено при једном посењду и уколио играч ту цифру пребаци, добија негативан поен. Сервис након изгубљеног пеона се изводи руком.

„Главе“ или „тенис главом“ је слична игра као „коцкице“, са тим да се играју у пару (два играча по пољу) и једино удацем главом, играчи смеју да пошаљу лопту у поље противника.
Фото: Градске инфо

„Ножни тенис“ је у међувремену проглашен и за такмичарски спорт, који се игра на професионалном нивоу. У свету је познат као Teqball“, мало су другачија правила, будући да постоји сто на којем се игра, а светски прваци у овом спорту су из Новог Сада!

Американаца

Претходне игре које смо описали се махом играју са фудбалском лоптом, док је игра „Американаца“, као што се може закључити из назива, везана за кошарку. Она се може играти у двоје, троје или четворо. Играње у двоје и троје подразумева да један играч шутира са линије за слободна бацања (5,8 метара), док један (или двојица) испод коша, чекају промашај, који ће потом покушати да промашај претворе у кош из скок шута (не смеју да додирују лопту приликом хватања и самог избачаја на кош). Играчи имају право на једно додавање (такође из скок шута) пре самог покушаја на кош.

Фото: Unsplash/Samuel Rios

Уколико убаце у кош, играч са линије за слободна бацања прелази испод коша, док један од двојице испод коша, сада прелази да шутира слободна бацања. Циљ игре је да један од играча дође до 11 убачених слободних бацања, са тим да се последњи погодак мора извести из „хорога“ (једноручним бацањем лопте преко главе). Уколико играч промаши читав обруч коша, његов скор се аутоматски ресетује на нулу и губи место на линији слободних бацања и прелази испод коша.

Када у игри учествују 4 играча, онда се такмичење одвија у паровима. Правила остају иста са тим да уместо једног, сада морате да избаците два играча са линије слободних бацања како би ваш пар дошао на ред.

У овом тексту је наведена само неколицина игрица са лоптом који су неизоставни део дечије игретоком одрастања. Наравно ту су и игре попут „магарца“, „бразилаца“, „између две ватре“… Међутим горе наведене игре су јединствене по томе што често можемо видети и одрасле људе како уживају у њима. Тако је новосадски Штранд лети препун младих, који играју „коцкице“, а на кошевима широм града често можете видети момке (и двојке) да играју партију „Американаца“.

Kaladont, okoš bokoš, žmurke – koje su se igre igrale „bez ičega“?

Преузмите андроид апликацију.