Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дешавања у Новом Саду за јун месец

Јун је омиљени месец многих, јер са њим почиње лето. Дани постају дужи, а ноћи краће. Иако краће јунске ноћи су испуњене разним дешавањима. Пред нама је 30 дана и 30 ноћи који су резервисани за одличан провод. Не дозолите себи да пропустите неко од многобројних дешавања у нашем граду.
Фото: Градске инфо

Као и увек ми смо ту да вам олакшамо и да истражимо за вас шта се дешава у јуну у нашем граду.

Ево шта нас очекује овог месеца у Новом Саду:

Базари

47. Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци, 2. јуна
Фото:MFacebook.com/trg.preduzetnistva

Новосадски ноћни базар окупља мале произвођаче, уметнике и креативце и нуди посетиоцима прилику да се у вечерњим часовима опусте и угоде себи, купујући неки ручно рађен производ и уживајући у гастрономским специјалитетима.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајту организатора.


Сајам аутомобилчића на платоу испред СПЕНС-а 3. јуна
Фото: PrtSc/Facebook.com

Циљ организовања манифестације јесте реализација догађаја који Новом Саду дају ноту забаве и радости, пре свега међу млађом популацијом, као и афирмација колекционарства и програма који су усмерени ка едукацији о безбедности у саобраћају.

Манифестација је сајамско-фестивалског типа, а чине је излагачки штандови, полигон за вожњу аутомобилчића на даљинско управљање, наградна игра и други пропратни садржаји од интереса за младе.

Манифестацију подржава и један део јавних предузећа са својим специјалним возилима чије су макете играчака омиљене међу најмлађима.

Циљна група јесу млади узраста до 15 година, колекционари и љубитељи аутомобилизма.


„Фенсерај укуса“ на Детелинарској пијаци, 10. јуна
Фото: PrtSc/Instagram/fenserajukusa

Организатори фестивала „Фенсерај укуса“ вас позивају да им се и у овој години придружите на манифестацији посвећеној најлепшим и најзанимљивијим укусима из Србије где вас очекују још лепши укуси и рукотворине и сјајна атмосфера.

Фенсерај укуса можете посетити од 18:00 до 23:00 часа.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на Фејсбук страници организатора.


„Start Up“ Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци, 16. јуна
Фото: Градске инфо

Манифестација је, пре свега, намењена онима који су нови у предузетничким водама и који су тек покренули свој посао малог произвођача, као и за досадашње  излагаче на Новосадском ноћном базару који су вољни да својим искуством помогну новима у послу и излажу своје производе и на оваквом догађају. „Start Up“ Новосадски ноћни базар посетиоцима нуди уживање у вечерњој куповини квалитетних домаћих производа уз прегршт добре забаве.


Фестивали

Фестивал музичког документарног филма „Док’н’Ритам“ у СКЦНС Фабрици 1. јуна
Фото: skcns.org

У питању је јединствени фестивал у Србији који, поред такмичарске и ревијалне селекције музичких документараца, укључује и промоције музичких књига, као и концерте афирмисаних и неафирмисаних састава из региона.

Фестивал се одржава у Београду, у Дому културе Студентски град, а у септембру 2023. ће бити одржан осми пут. У склопу представљања фестивала, биће приказани филмови “Ускрс, град и рок’н’рол” и “Раинеy”, документарци који су награђени на претходним издањима Док’н’Ритма. После пројекција, разговараћемо о фестивалу и музичким документарцима са директорком фестивала Сандром Ранчић и ауторима приказаних филмова.

Сатница:

21:00 – пројекција филма „Rainey“ , аутора Милоша Тасића

21:35 – пројекција филма “Ускрс, град и рокенрол”, аутора Ивана Велисављевића и Катарине Јанковић-Поповић

22:00 – разговор са Сандром Ранчић, оснивачицом и директорком фестивала Док’н’Ритам и ауторима филмова Катарином Јанковић-Поповић, Иваном Велисављевићем и Милошем Тасићем

Улаз је бесплатан


„Green Love“ фестивал, 2. и 3. јуна на сплаву Џоли Роџер
Фото: new.gigstix.com

Не пропустите идеалну прилику за незаборавну журку која траје чак два дана.

02. јуна ће наступити Факир, Владимир Аћић и Данило Владушић.

03. јуна ће наступити Леа Добричић, Илија Ђоковић и Perfect Pitch DJS.


Веспа скуп “NS vespa #2” од 2. до 4. јуна у Шпајз Салашу 137 на Тргу Републике

Веспа скуп под називом “NS vespa #2” настао је у организацији удружења љубитеља Веспе и у Новом Саду. Веспа скуп у Новом Саду се одржава други пут по реду. Траје укупно два дана, а током читавог викенда очекују се сјајна атмосфера и забава који почиње 2. јуна у 08.30 у Шпајз Салашу 137 на Тргу Републике.

Посетиоци ће бити у прилици да виде преко 150 изложених веспи.

Фото: PrtSc/Vespa club Novi Sad

Фестивал „Чарде и банде“ 3. и 4. јуна на Сунчаном кеју, преко пута Дома Војске

Фестивал „Чарде и банде“ је догађај на отвореном који промовише тамбурашку музику и рибљу чорбу. На обали Дунава окупљају се најбоље чарде из земље и окружења и за посетиоце припремају укусна јела од рибе. Цео догађај употпуњен је музиком тамбурашких банди, а његов почетак означава поворка тамбураша са Трга слободе до Сунчаног кеја.


Змајеве дечије игре, од 5. до 11. јуна на више локација у граду
Фото: WikimediaCommons/Unknown author

Јунски програми Змајевих дечјих игара су највећи фестивал стваралаштва за децу у Југоисточној Европи и најстарији фестивал те врсте у Европи. То је комплексна вишедневна манифестација, јединствени фестивал стваралаштва за децу и младе, у оквиру којег и професионални уметници и најмлађи имају прилику да представе сопствене уметничке вештине. Фестивалски програми (књижевни, драмски, музички, ликовни, мултимедијални и сегменти нових медија) обухватају, представљају, афирмишу и популаришу дечје и стваралаштво за млађу популацију. Све програмске активности јунског фестивала Змајевих дечјих игара се базирају на интерактивности коју уметници постижу током стваралачких процеса, са децом и младима. Програмске локације су бројне, сегменти децентрализовани, и одржавају се у просторима градских установа, удружења и асоцијација културе и образовања, као и на отвореном, у старом градском језгру Новог Сада и околним насељима и местима.

Учешће и посета свим садржајима фестивала је бесплатна.

Све детаље Змајевих дечијих игара пронађите на званичом сајту фестивала.


Међународни фестивал вина „Интерфест“ oд 15. до 17. јуна на Тргу слободе
Фото: PrtSc/Facebook.com

Манифестација која промовише винску културу и винске производе са територије Србије и Војводине, обухватиће не само излагање и дегустацију вина, већ и стручна предавања и промоције из области производње вина, едукативна предавања за посетиоце, као и културно-забавни програм.

Ове године Међународни фестивал вина Интерфест прославља своје јубиларно 20.  издање те организатори најављују свечано отварање на Тргу слободе, уз још понеко изненађење.

На фестивалу учествује више од 100 излагача, као и преко 500 различитих винских етикета, како препознатљивих и опробаних, тако и нових издања.

Традиционално, овај фестивал промовише породичне винарије које негују печат поднебља и винограда своје регије, али и винарије које су кроз ово време успеле да израсту у велика и препознатљива имена на српској и европској сцени.

Поред вина, представљају се и дестилерије из Србије, као и произвођачи других жестоких пића и ликера. Квалитетна пића, прате укусни залогаји, пре свега различити сиреви, сухомеснати производи, али и познати војвођански колачи и пецива.

Радно време фестивала је од 18.00 до 24.00 часа, улаз је слободан, а чаше и ваучери за дегустацију продају се на капији на улазу у фестивалску зону.

Програм фестивала можете наћи на сајту организатора.


Новосадско музичко лето oд 21. јуна до 3. јула, Синагога, двориште ОТП банке

Манифестацију Новосадско музичко лето чини низ концерата који се одвијају током лета. С обзиром на то да је реч о летњим концертима, поред тога што је тежња усмерена на осмишљавање квалитетног програма, она је употпуњена и жељом да програми буду нешто „популарнијег карактера”. Тако, у овом циклусу наступају и уметници који негују квалитетну музику, али која није уско у вези са класичном музиком. Оно што погодује врелим и летњим месецима јесу отворена места, што је уосталом традиција летњих фестивала који се одвијају у многим градовима и изван наше земље.

Програм можете пронаћи на сајту организатора.


Концерти/журке

Концерт „Ритам Европе!“у СКЦНС Фабрика, 2. јуна
Фото: PrtSc/Facebook.com/skcns

Наступају: љубљански рок бенд Богунов, култни панк бенд Параф из Ријеке, београдски експериментални рок бенд Визељ, алтернативни рок бенд Канда Коџа и Небојша из Београда и новосадска кантауторка Дуња Дачић Дојо.

Концерт је бесплатан и почиње у 19 часова. Због ограниченог капацитета из Фабрике апелују на посетиоце да дођу на време како би могли да уђу и несметано уживају у концерту.

„Ритам Европе!“ је манифестација којом Студентски културни центар Нови Сад обележава 9. мај, Дан победе над фашизмом и Дан Европе.


Контроверзни амерички бенд Менторс и италијански бенд „Mass Crysis“ 5. јуна у СКЦНС Фабрици
Фото: PrtSc/skcns.org

Улазнице могу да се купе онлајн као и на продајним местима Гигстиxа.

Цена у претпродаји је 800 динара, а на дан концерта цена улазнице биће 1.000 динара. Билетарница и врата Фабрике отварају се у 20 часова, а концерт ће почети у 21 час.


Концерт бенда“ABBA Ring“ у градској концерној дворани 7. јуна
Фото: new.gigstix.com

ABBA Ring ће са почетком у 20 часова одржати целовечерњи концерт на ком ће извести неке од најлепших песама једне од највећих диско поп атракција 20. века!

Поред концерта за одрасле биће организован и концерт за најмлађе. Бенд ће од 18 часова извести 45 минутни концерт намењен најмлађој популацији.

Концерт је погодан за децу свих узраста која могу са пажњом да испрате 45 минутни програм. Најмлађи посетиоци ће моћи да уживају у неким од највећих хитова легендарног бенда у концертној дворани МШ „Исидор Бајић“.


„Guilty pleasure“ журка на Петроварадинској тврђави, 10. јуна
Фото: new.gigstix.com

„Guilty pleasure“ журка испред атељеа Куруцић на Петроварадинској тврђави у суботу, 10. јуна од 21:00 часова.

„Guilty pleasure журке су започете 2018. године од стране двоје љубитеља укусног треша, а наишле су на широко одобравање свих вас жељних доброг ђускања и заразне енергије.

У току вечери скачемо од хип-хопа и репа, Р’н’Б 90-их, преко Евровизије и егзотичних хитова интернета, незаобилазног МТВ попа, па до Луне и омиљених домаћих денс хитова.

Само ђуска, нема блама!

На дан догађаја ће карта коштати 800 динара. Карте можете купити онлајн и на свим продајним местима Gigstix-a.


Концерт тинејџ бенда „Rock Liberty“ у СКЦНС Фабрика, 11. јуна
Фото: Facebook.com

Концерт почиње у 20:00 часова, а бендови ће наступити по следећој сатници:

  • 20:00 Guitar Kvintet
  • 20:15 Liberty Kids
  • 21:00 Rock Liberty

„Rock Liberty“ је бенд који је освојио два златна и два сребрна пехара на такмичењу младих бендова на БЕДЕФ фестивалу у Бечеју.

Улаз је бесплатан.


Хуманитарни концерт за Драгану и Ивана Шимулака 15. јуна у СКЦНС Фабрици
Фото: skcns.org

Концерт се одржава 15. јуна, а наступају бендови Амајлија, Експлозив уз специјалне госте Ненада Пагониса и Златка Каравлу (Грива), те Цвикертон, бенд Ивана Шимулака.

Улазнице могу да се купе онлајн као и у централној билетарници Гигстиxа у Париском магазину у Новом Саду.

Цена у претпродаји је 1.000 динара, а на дан концерта цена улазнице биће 1.200 динара.

Билетарница и врата Фабрике отварају се у 18 часова, а концерт ће почети у 19 часова.

Они који желе да помогну, могу то учинити и уплатом на наменски динарски рачун 205-9001031535327-53.


Концерт бенда С.А.Р.С., на крову Променаде 17. јуна
Фото: new.gigstix.com

Резервишите улазницу на време, очекује вас море позитивне енергије!

Карте можете купити онлајн и на свим продајним местима Gigstix-a.


Концерт Владе Георгиева на кровној тераси ТЦ Променада, 23. јуна

Концерт Владе Георгиева под називом „Краљевски“ на кровној тераси ТЦ Променаде.


Концерт Амире Медуљанин у дворишту ОТП банке, 24. јуна
Фото: new.gigstix.com

Још један заједнички наступ етно диве и звезде Амире Медуњанин и Војвођанског симфонијског оркестра, под управом маестра Микице Јевтића. Бројним су обожаваоцима заједно до сада пружали сваки пут сасвим посебан угођај, овај пут ће слушно искуство, а када су у питању Амирини концерти увек и дубоко емотивно, бити обојено и специфичном атмосфером места – на отвореном, што ће унети додатну чаролију у најављени догађај.


Позоришни репертоари

Српско народно позориште
Фото: СНП/В. Величковић

162. сезона у СНП нуди веома богат програм, љубитељи позоришта ће моћи да уживају у класицима који одузимају дах.

Погледајте репертоар СНП-a за месец јун


Позориште младих
Фото: Градске инфо

Позориште младих, место у којем одрастамо, у којем од деце постајемо људи.

Репертоар позоришта за месец јун


Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz
Фото: Wikimediacommons/Ванилица

Новосадско позориште/Ujvideki Szinhaz настало је 1974. године с идејом да помогне у очувању културног идентитета Мађара у Војводини. Адреса у Јована Суботића 3-5 врло брзо постала је, међутим, место на којем су расле неке много озбиљније и комплексније позоришне приче… Временом је ово позориште успело да постане, не само место окупљања мађарске елите, него је и превазишло мађарски оквир те данас слови за једно од најрелевантнијих позоришних адреса у Србији и региону.

Репертоар позоришта за месец јун


Драган Маринковић Маца наступа“ у Биг шопинг центру 4. јуна
Фото: Facebook.com/BigNoviSad

4. јуна је резервисан за врхунску забаву, смех и шалу. Популарни регионални глумац, водитељ и стенд ап комичар Драган Маринковић Маца и „Cabaret show“ под називом „Два и по мушкарца“ наступиће у Биг шопинг центру у 18:00 часова.

Ово је представа која ће вас орасположити, насмејати, забавити и засигурно вас неће оставити равнодушним.

Улаз је слободан за све посетиоце! Представа ће се одржати у атријуму центра, испред H&M продавнице.


Спортска дешавања

„Titan FC 82 & SBC 47 Revenge“ – Интернационални ММА спектакл 2. јуна на Спенсу
Фото: Vizual

Titan FC 82 & SBC 47 Revenge – Интернационални MMA спектакл одржаће се 2. јуна у Великој дворани Спенса у Новом Саду.

По први пут у ММА спорту код нас, остварена је српско-америчка сарадња! Реч је о једном од најјачих европских fight card-ова које је ММА публика имала прилику да види у

Непоражени новосадски борац Предраг Богдановић (14-0) напада SBC и Titan FC титулу у велтер категорији против бивше UFC звезде из Бразила, Мишела Празереса (27-4)

У шампионској борби у тешкој категорији бивши UFC и PFL борац Alex “The Spartan” Nicholson (17-9) брани титулу против непораженог бразилског професионалца Вицтор Игнациа (10-0), иначе брата UFC звезде Џонија Вокера!

Доскорашњи UFC борац Стефан Секулић (14-7) поново се враћа у борилиште, овог пута против УФЦ звезде Alexa “Cowboya” Oliveire (24-13)!

Очекују се бројни наступи домаћих и иностраних ММА професиоаналаца који ће имати част да наступе у Новом Саду!


„Вожњица“ за Светски дан бицикла, 3. јун у Лиманском парку
Фото: Facebook.com

Придружите се прослави Светског дана бицикла! У суботу 3. јуна цео свет слави бициклирање и бицикл јер смо због наших двоточкаша здравији, богатији, срећнији, а уз то и пазимо на нашу околину!

Светски дан бицикла ће бити прослављен заједничком „Вожњицом“ кроз Нови Сад, а онда ће сви учесници уживати у едукативним и забавним радионицама како би научили важне вештине за вожњу бицикла на сигуран начин. Тема „Вожњице“ је безбедност деце у саобраћају, тако да ћемо заједно да учимо која су то правила саобраћаја која би сваки бициклиста требало да зна, како да се припремимо за безбедну вожњу и како да се понашамо на раскрсницама.

Окупљање се у 11:00 часова у Лиманском парку, одакле креће „Вожњица“ кроз Нови Сад.

Са бициклирањем се завршава на Спенсу где вас очекују поклончићи, аниматори, едукатори и весеље!


Хуманитарни турнир „Играм за први корак“ на Ђачком игралишту 3. и 4. јуна
Фото: PrtSc/Instagram/parlament.uns

Студентски парламент универзитета у Новом Саду у сарадњи са Хуманитарном фондацијом „Први корак“ организује хуманитарни турнир под називом „Играм за први корак“.

Турнир ће бити одржан 3. и 4. јуна на Ђачком игралишту у Кампусу универзитета у Новом Саду. Организован је у склопу ЕУГЛОХ недеље на универзитету у Новом Саду, а подржан је од стране студентских парламената и студентских организација универзитета у Новом Саду.

Циљ организовања турнира је прикупљање средстава за рехабилитацију превремено рођене деце.

Сви који су заинтересовани за учешће на турниру могу се пријавити на инстаграм профилу организатора, а котизација за учешће је 500 динара по особи. Сваки тим може да има максимално 10 пријављених играча по спорту.

Додатне информације можете пронаћи на инстаграм профилу организатора турнира.


„Invictus Challenge“ на Штранду, 10. јун

Учесници трке на култној новосадској плажи, на стази дугој један километар, са око 30 препрека, имају прилику да на занимљив и јединствен начин тестирају своје психофизичке способности. Пажљиво осмишљене природне и вештачке препреке, уз константну промену подлоге – траве, воде и песка, без сумње ће извући најбоље из такмичара. Трка  учесницима пружа јединствени полигон прилагођен како почетницима, тако и професионалним спортистима који желе да тестирају своје способности, без обзира на старосну доб.


Уживајте!

Šta znate o palati koju čuva „Gvozdeni čovek“? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.