Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дешавања у Новом Саду у новембру месецу

Знамо да је јесен стигла када улицама крене да се шири мирис печеног кестења. На улицама нашег града све је више продаваца кестења и без да погледамо у календар знамо да је новембар стигао. Осим пријатних вечерњих шетњи кроз наш град овог новембра можете уживати у разним дешавањима која су планирана за овај новембар.
Фото: Градске инфо

Ево шта вас очекује у новембру у Новом Саду:

Фестивали:
Дани Мексика од 1. до 3. новембра на Филозофском факултету
Фото: PrtSc/Facebook

„Дан мртвих“ или како га мексиканци називају „Dia de muertos“. Наши суграђани који су пореком из Мексика и који живе годинама у Новом Саду одлучили су да нам приближе своју културу и да нам покажу како они славе живот и како славе мртве.

„Латиноси“ вас са задовољством позивају на манифестацију Дана мртвих 2022 коју су припремили са пуно љубави и заједно са Филозофским факултетом Универзитета у Новом Саду и Амбасадом Мексика у Србији.


Филмски фестивал „Слободна зона“ од 3. до 8. новембра у Културном центру Новог Сада

Филмски фестивал Слободна зона основан је 2005. године са идејом да се кроз популаризацију ангажоване кинематографије, која није део уобичајеног биоскопског репертоара, отвори простор за промоцију, промишљање и разумевање актуелних друштвених појава и проблема у свету, земљи и региону. На програму фестивала Слободна зона приказује се у просеку 30 до 40 целовечерњих играних и документарних филмова.

Детаље фестивала можете пронаћи на сајту организатора.


Новосадски дани пива од 4. и 5. новембра на Новосадском сајму
Фото: Pixabay/Caravel-Productions

Новосадски дани пива посвећени су пиву, људима који га пију, али и онима који га праве. У два дана, испуњена квалитетним музичким програмом, своју понуду представљају новосадски предузетници који се баве производњом занатског пива и традиционалне хране. Фестивал помаже развоју привреде, промовише културу, атрактивна је туристима, али и друштвено одговорна јер са Агенцијом за безбедност саобраћаја указује на опасности вожње под дејством алкохола.

Детаље фестивала можете пронаћи на Фејсбук страници организатора.


Футошка купусијада у Футогу 5. новембра
Фото: PrtSc/Facebook.com/kupusijada.futog.

Манифестација Купусијада има за циљ промоцију футошког бренда – футошког купуса, као најзначајнијег пољопривредног производа Футога. Футог многи с правом називају “престоницом купуса”; захваљујући овом поврћу за Футог се чуло далеко изван граница земље. У оквиру манифестације се организује и Сусрет произвођача традиционалних производа Србије, чији је циљ да промовише произвођаче традиционалних производа, укаже на значај очувања старих заната и да се поново оживи некада чувени футошки вашар. Манифестација је традиционална и сваке године организују се такмичења у припремању јела од купуса и избор најтеже главице купуса уз богат културно-забавни програм.

Детаље купусијаде можете пронаћи на Фејсбук страници организатора.


Музички фестивал за децу „Шкољкице“ у свечаној сали Нис-а од 8. до 13. новембра

“Шкољкице” је музички фестивал за децу међународног карактера, а за циљ има представљање земаља учесница, њихове културе, уметности и традиције кроз савремено стваралаштво за децу и омладину. Сад већ традиционално, од 2006. године, одржава се у првој половини новембра. За време фестивалских дана, одржавају се две полуфиналне вечери на којима наступају сви учесници из Србије и из иностранства, а на финалној вечери наступају најбољи извођачи из обе полуфиналне вечери. Међународни жири чине реномирани стручњаци, продуценти и директори фестивала из земље и иностранства. Фестивал је уврштен у календар светске асоцијације фестивала “WАF”.

Детаље фестивала можете пронаћи на Фејсбук страници организатора.


World music festival Pocket Globe од 10. до 12. новембра у Српском народном позориштуСинагоги и Културној станици Свилара
Фото: Градске инфо

Вишедневни музички програм посвећен world music жанру – привлачном, разнобојном, створеном за радознале душе.

Фестивал се реализује у оквиру програмског лука Друга Европа као део пројекта „Pocket Globe”, а наступиће уметници из Ирана, Турске, БиХ, Француске, Марока, Словеније.

У питању је нестереотипно представљање далеких и мањинских култура кроз музику света у јединственом амбијенту новосадске Синагоге и других простора.

Програм фестивала погледајте ОВДЕ.


„Фенсерај укуса“ на Детелинарској пијаци 12. новембра
Фото: PrtSc/Facebook.com/fenserajukusa

Организатори фестивала „Фенсерај укуса“ вас позивају да им се још једном придружите на манифестацији посвећеној најлепшим и најзанимљивијим укусима из Србије где вас очекују још лепши укуси и рукотворине и сјајна атмосфера.

Манифестација „Фенсерај укуса“ је место окупљања љубитеља најлепших и најзанимљивијих укуса домаћих производа од малих и средњих произвођача који се труде да очувају традицију уз народне ношње и музику.

На манифестацији ће учествовати излагачи из Србије, који ће посетиоцима понудити богат асортиман производа. Осим врхунске хране, пића и рукотворина посетиоци ће моћи да уживају и у сјајном програму.

Субота, 12. новембра у 18:00 часова на Детелинарској пијаци!

Тродневни позоришни фестивал „Vox city“ од 11. до 13. новембра у Културном центру „Младост“ Футог

Међународни друштвено ангажовани фестивал „Vox city” трајаће три дана током којих ће бити приказане представе европских позоришних ствараоца које се баве реалним проблемима локалних заједница у којима су настале. Програм ће пратити и округли столови и разговори са публиком.


Новембар фест у Дому војске 12. и 13. новембра
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Фестивал кобасице и чварака, окупља произвођаче меса и сухомеснатих производа из Србије и региона. Током трајања фестивала посетиоци су у прилици да присуствују процесу прављења кобасица и чварака уз неизоставне звуке добре тамбурашке музике. Посебна атракција је такмичење у прављењу кобасица где своја умећа укрштају тимови новосадских квартова, медија и спортских клубова.


Новосадски џез фестивал од 16. до 19. новембра у Српском народном позоришту и у Културном центару Новог Сада
Фото: Pixabay/mohamed_hassan

Фестивал је високим стандардима својих садржаја (главни концертни програм, радионице, изложбе, „jazz meeting“, видео инфо, „jam session“), начина припреме и реализације, високо рангиран на мапи европских џез фестивала и већ је постао жељена дестинација најеминентнијих музичара из наше земље, Европе и света, као и публике која све више пристиже и из других, ближих и даљих, градова. Посебност овог фестивала интернационалног карактера се огледа у презентовању првенствено ауторске музике. У главном програму учествују најуспешнији домаћи џез ансамбли и најугледнија имена светске џез сцене.

Детаље фестивала можете пронаћи на сајту организатора.


Фестивал „Experimental superstars“ од 17. до 19. новембра у Креативном дистрикту

„Experimental superstars” је међународни филмски фестивал такмичарског карактера који у две селекције приказује најновија достигнућа из области експерименталног филма као и музичког видеа и свих осталих аудио-визуелних форми које не спадају под филм, а служе се филмским језиком.


Фестивал „To be punk“ у  СКЦНС Фабрици 25. и 26. новембра

„To be punk“ је први панк фестивал у Србији и Новом Саду који има за циљ да редефинише музичку сцену Србије и да на тај начин подстакне ново читање богате панк и рок продукције. Фестивал је интернационалног карактера, траје два дана и сваки дан се публици представе бројни актуелни бендови из земље и иностранства.

Улазнице су у претпродаји онлине на www.gigstix.com као и на продајним местима „Gigstixa“. Могуће је купити само комплет улазница за обе вечери, по цени од 1500 динара. Појединачне улазнице продаваће се на дан фестивала, на билетарници Фабрике по цени од 1000 динара за вече. Оба дана, врата Фабрике отварају се у 19 часова, а концерти почињу у 20 часова.

Детаље фестивала погледајте на Фејсбук страници организатора.


„Stand up“ наступи

Гето Крушевац 5. новембра у амфитеатру на Спенсу

Овај, већ увелико Крушевљанима познат реп састав, чине Никола Тришић Триша и Никола Миленковић Чами.

На врло духовит и комичан начин баве се општим провинцијским друштвеним темама, како кроз песме, тако и кроз скечеве, који у последње време привлаче све већу пажњу и ван Крушевца.

Њихов стенд ап наступ представиће нам људе из њихових скечева начин на који они виде многе друштвене проблеме и ситуације а све у комбинацији са духовитим рап песмама које прате сваку њихову причу.

Ово је четврто новосадско извођење ове до сада, код публике у сваком смислу одлично прихваћене представе одигране у многим градовима Србије а уз дуг и громогласан аплауз новосадске публике.

Карте можете купити на свим продајним местима „Gigstix-a“ као и онлајн.


Герила бар, Трифковићев трг 3
Фото: Pixabay/Facebook.com/GerilaNS

У Герили вас овај месец очекује пуно смеха. Заказани наступи за новембар су ту.

6. новембар, Филип Угреновић

11. новембар, Македонско вече

20. новембар, Андрија Дабановић

27. новембра, Александар Перишић

Више детаља пронађите на Фејсбук страници Гериле.


Неша Бриџис у Треми, 13. новембра
Фото: PrtSc/Facebook.com/bridzis

Ненад Даниловић, познатији под псеудонимом Неша Бриџис, један је од најпознатијих српских „stand up“ комичара. Љубитељи комедије из региона јако добро знају Нешу Бриџиса, био је гост на великом броју фестивала у Хрватској, Словенији, Босни, Македонији, Црној Гори… И поред страха од летења, публика је имала прилику да га види и у Аустралији. За његове вечери комедије увек се тражи карта више.

Новосађани купите своје карте на време.

Детаље наступа можете наћи на званичној Фејсбук страници Неше Бриџиса


Наступ Сандре Силађев у Српском народном позоришту, 27. новембар
Фото: PrtSc/www.snp.org.rs

Ауторска монодрама Сандре Силађев ‘’ДЕЈТ’’ која ће бити представљена публици  у петак 14. октобра са почетком у 20 сати.

Овог пута Сандра Силађев је у улози средовечне госпође и самохране мајке Оливере Живковић која је изашла на заказани љубавни састанак. Међутим, њен „дејт“ се не појављује…

Карте можете купити на благајни СНП-а и онлајн.


Изложбе

Изложба „Са друге стране слике” 10. новембра у Културној станици Свилара и Српском народном позоришту 
Фото: PrtSc/visitns.rs

Изложба „Са друге стране слике” савремених уметника Зорана Таировића (Србија), Seada Kazanxhiua (Албанија), Нихада Нина Пушије (Немачка / Босна и Херцеговина) и уметнице Delaine La Bas (Велика Британија) биће отворена 10. новембра у Културној станици Свилара и Српском народном позоришту и трајаће до 6. децембра.

Изложба се фокусира на истраживачки простор „иза сликеˮ, с тежњом да концепције и стваралачке процесе прикаже изнутра, из саме уметничке праксе и визуелног језика ових стваралаца, чије радове повезује деколонизацијски и критички приступ институцији уметности.


Мултимедијална изложба „Суба соба“ од 20. до 26. новембра у Креативном дистрикту

Структура ове интерактивне инсталације базирана је на представљању живота и рада пионира електронске музике на простору бивше Југославије, Митра Суботића Субе, на основу артефаката, докумената, архива, аудио и видео материјала.

Публика ће имати прилику да присуствује аудио и видео презентацији Субиних радова насталих до одласка у Бразил 1990. године, али и да види артефакте везане за његов живот и рад. Уз то, биће одржана и промоција компакт диска „Суба бефоре Суба“ на ком ће се наћи Субина музика различитих жанрова по избору његовог пријатеља и стрип цртача Зорана Јањетова Јање, као и промоција књиге аутора Лазара Џамића.


Изложба „Арт Body Арт“ 22. новембар у Дистрикту

Изложбу карактерише представљање феномена тела кроз мултимедијалне уметничке форме, коју је  осмислила и организовала Галерија СУЛУВ, а моћи ћемо да је видимо у Дистрикту од 22. новембра до 6. децембра у склопу програма Друга? Европа.

На овој изложби сваки рад нешто ради, и отвара низ тема, захтева учешће посматрача, а заузимајући и физички и виртуелни простор радови формирају један хибридни простор у којем је омогућена активна интеракција публике и уметничког дела.

Радови се ослањају на мултимедијалне уметничке дисциплине, истраживачко-експерименталног карактера које кореспондирају у областима визуелних технологија, електронике, генеративне уметности, интеракције, покрета, светла, звука и осталих процеса дигиталних мултифункција.

Отварање изложбе „Арт Body Арт“ планирано је за 19:00 часова


Концерти

Лена Ковачевић у Позоришту младих 10. новембра
Фото: PrtSc/pozoristemladih.co.rs

Након успешних концерата у Србију и региону, наступом 10. новембра у новосадском „Позоришту младих“, Лена Ковачевић започиње серију концерата под називом Театар „Kафе“.

Лена ће, са својим музичарима, повести публику на музичко путовање кроз своје студијске албуме и синглове. Песме: „Cаffee“, Дубине, Само да ми је, Лето је и друге, урадјене су у посебним аранжманима за предстојеће концерте. Такође, на репертоару су песме на француском и италијанском језику које је Лена често изводила у иностранству а инспирисана посебном части да наступи на концерту светске диве Ларе Фабијан у Београдској Арени.

Карте за концерт можете купити на свим продајним местима „Gigstix-а“ као и онлајн.


Monsieur Doumani i Bab L’ Bluz, 11. новембра у Позоришту младих

Наступ два необична бенда Monsieur Doumani i Bab L’ Bluz који вешто комбинују модерне електро стилове са фолком и грувом различитих поднебља у карактеристичном wорлд мусиц жанру, доноси нам Pocket Globe фестивал са почетком од 20:00 часова.


Концерт бразилске певачице CéU 20. новембра у Градској концертној дворани

Албум под називом „CéU“ истоимена певачица објавила је 2007. године и била је номинована за Греми у категорији светске музике. Њен први албум појавио се на броју један на Билбордовој „Heatseeker” и „World Music” листи, и на броју 57 на Billboard Hot 100. То је била највиша позиција на америчкој листи коју је бразилски уметник икада постигао од Аструда Гилберта са „Garota de Ipanema”.

Њен нови албум APKA! ексклузивно је објављен у Бразилу и похваљен од стране јавности и критике, а помиње се и на листама најбољих албума објављених 2019. године и сматра се најпродаванијим албумом на колеџу и друштвеном радију у Сједињеним Државама у категоријама латино музике и светске музике у 2020. Са својим последњим албумом CéU је 2020. године освојила свој други латино Греми заредом у категорији „Најбољи савремени поп албум на португалском језику”.


Базари

Новосадски ноћни базар, 4. новембра на Рибљој пијаци
Фото: Градске инфо

Новосадски ноћни базар окупља мале произвођаче, уметнике и креативце и нуди посетиоцима прилику да се у вечерњим часовима опусте и угоде себи, купујући неки ручно рађен производ и уживајући у гастрономским специјалитетима. Базар се одржава сваког првог петка у месецу. Организатори догађаја задржавају право да услед лоших временских услова промене датум одржавања Базара.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајту организатора.


Сајмови

Међународни сајам туризма на Новосадском Сајму од 15. до 17. новембра
Фото: PrtSc/sajam.net

Међународни сајам туризма, са изложбеним делом, богатим стручним програмом, као и забавним активностима за широку публику, важан је маркетиншки алат за свеобухватно представљање туристичких дестинација и услуга. Активно учешће на Сајму имају туристичке организације градова и општина, као и организатори манифестација.


Позоришта

Српско народно позориште
Фото: Градске инфо

162. сезона у СНП нуди веома богат програм, љубитељи позоришта ће моћи да уживају у класицима који одузимају дах.

Погледајте репертоар СНП-a за месец новембар.


Позориште младих
Фото: Градске инфо

Позориште младих, место у којем одрастамо, у којем од деце постајемо људи.

Репертоар позоришта за новембар месец.


Уживајте!

Najviše zgrade u Novom Sadu – gde je prvi, a gde najviši „neboder“?

Преузмите андроид апликацију.