Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дешавања у Новом Саду у јуну месецу

И како је мај месец био буран и провода није мањкало, спремамо се за јун који обећава још бољи провод и још више забаве.
Фото: Градске инфо

Погледајте која су планирана дешавања у Новом Саду за месец јун:

Премијера „stand up“ комедије Саше Србуља 1. јун у Дому културе
Фото: PrtSc/Facebook.com/domkulturen

Саша живи и ради у Њујорку, више пута је до сада одушевио домаћу публику својим првим станд уп-ом на српском језику, овога пута Саша ће извести свој нови материјал под називом „После Србије нема кајања“.

Вече ће водити Небојша Чупа Поткрајац.

Саша је наступао у Паризу, Барселони, Лос Анђелесу и Широм Њујорка.

Причаће се о тетоважама, религији, карми, астрологији, кризи средњих година, српском језику.

Улазнице су у продају по цени од 600 динара, а доступне су на „Gigstix“ продајним местима, као и онлине.


„Novi Sad Ultra Challenger“ – 3. и 4. јун на Тргу слободе
Фото: PrtSc/Facebook.com/novisadultrachallenger

Овогодишњу манифестацију баскет спектакла, подржали су Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Кошаркашки савез Србије, Кошаркашки савез Војводине, Министарство омладине спорта и Град Нови Сад. На интернационалном турниру у баскету 3×3 под називом „Novi Sad Ultra Challenger“ учествују неке од најбољих „streetball“ екипа из 16 земаља света. Овај турнир има статус „FIBA challenger“  турнира, а победничка екипа стиче право учешћа на престижном Мастерс турниру који се одржава у Лозани. Центар Новог Сада биће претворен у баскет атракцију коју ће красити издигнути терен, а специјална расвета и озвучење допринеће посебном доживљају. Баскет 3×3 је нова олимпијска дисциплина која је први пут представљена на Олимпијским играма у Токију када су наши репрезентативци освојили бронзану медаљу. Србију ће на овом турниру представљати две екипе: „Уб 3×3“ и „Лиман 3×3“.

Детаље манифестације и информације о регистрацији и пријавама можете наћи на страници организатора.


34.  Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци – 3. јуна
Фото: Градске инфо

Новосадски ноћни базар окупља мале произвођаче, уметнике и креативце и нуди посетиоцима прилику да се у вечерњим часовима опусте и угоде себи, купујући неки ручно рађен производ и уживајући у гастрономским специјалитетима.

Базар се одржава сваког првог петка у месецу. Дођите да базаримо, пазаримо и попијемо по које пићенце.

Чека вас луда журка 3. јуна на новосадској Рибљој пијаци.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајту организатора.


„Green Love Festival“- 3. јун на Новосадском сајму
Фото: Green Love фестивал

„Green Love Festival“ од 2009. године на својим спектакуларним журкама окупља љубитеље рејв музике. У специфичној атмосфери, на различитим локацијама публика има прилику да ужива у врхунској музици реномираних домаћих и страних извођача. Котиран високо на лествици најпрестижнијих електронских фестивала, „Green Love“ кампањом #САМООДГОВОРНО потврђује свој интегритет и на прво место ставља добар провод и исправан став.

Карте можете купити на сајту „Gigstix“


Фестивал куглофа у Сремским Карловцима од 3. до 5. јуна
Фото: PrtSc/festivalkuglofa.com

Посебно место у немачкој кухињи заузимао је колач куглоф, некада неизоставна посластица на недељној трпези и бренд општине Сремски Карловци.

Управо због тога, важан догађај на фестивалу је и такмичење у прављању куглофа, где стручни жири оцењује и награђује три најуспешније припремљена колача.

Детаље фестивала можете наћи на сајту организатора.


Уметнички фестивал „Вила“ од 3. до 5. јуна – Врдник
Фото: PrtSc/kalendar.novisad2022.rs

Уметнички фестивал „Вила”, програмског лука Хероине, одиграће се почетком јуна на Фрушкој гори, у Врднику. Етерични изрази Новог Сада и бајковити предели Врдника, постају јединствено место сусрета сна и јаве, природе и културе, књижевности и игре, музике и богатства укуса. Фестивал ће окупити неке од најзначајнијих европских хероина уметности.
У славу велике српске хероине прошлости, песникиње, новинарке и боркиње, Милице Стојадиновић Српкиње, овај фестивал смештен је баш у Врднику, где је Милица провела већи део свог детињства. Атрактиван тродневни програм за све генерације, Вила, јединствено је искуство у зеленилу националног парка. Очекују вас богати музички, гастро и дечији програм те унапред испланирајте и уживајте у различитим садржајима.

Један од најпознатијих вокала балканске музичке сцене, Калиопи, одржаће концерт 3. јуна у Врднику

Програм можете пронаћи на сајту организатора.


Амира Медуњанин и Војвођански Симфонијски Оркестар- 4. јун – Врдник, Фестивал „Вила“

Магија севдалинки на фестивалу „Вила” Европске престонице културе.

Улаз слободан.

Концерт великог Народног оркестра АКУДУНС- 4. јуна у Синагоги

На концерту ће учествовати чланови Великог народног оркестра Академског културно -уметничког друштва Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“, као и Женска група певача АКУДУНС-а, а специјални гости су чланови музичког састава -Група „Чардак“ из Охрида, Северна Македонија. На репертоару ће се наћи не само српска народна музика, него и музика националних мањина које су присутне на овим просторима, али и музика ширег балканског простора.

Карте можете купити на сајтуGigstix“.


Крстарење Дунавом 4. и 5. јун
Фото: Градске инфо

Уживајте у пловидби Дунавом испод 3 најпознатија новосадска моста, уз звуке пријатне музике и дегустцију вина, са погледом на лепи Нови Сад.

Туристичка тура укључује:

Вожњу катамараном у трајању од 105 мин, неограничену конзумацију вина, Војвођанску закуску и много доброг расположења и забаве.

Пријавите се на време, број места је ограничен.

Сви заинтересовани за крстарење могу се пријавити на телефон 064/59-68-361, смс поруком или путем вибера.

Детаље крстарења и све потребне информације погледајте на Фејсбук страници организатора „Еxplore Novi Sad“.


„СКУП – Фестивал Стенд-ап Комедија у Покрету“- 4. и 5. јуна у Српском Народном Позоришту, сцена „Пера Добриновић“
Фото: PrtSc/snp.org.rs

Они долазе из разних крајева онога што медији данас воле да зову „Регион“, а некада се звало ипак мало лепше – Југославија. Биће то првог дана Зрењанинац Срђан Слијепчевић, за њим долази Сарајлија из Подгорице – Марко Пуљиз, потом Пеђа Бајевић, кога је мало теже територијално одредити, јер долази из целе Југославије.

Први дан закључује Ненад Даниловић, тј Неша Бриџис, одскорашњи новосадски Београђанин. Друго вече отвара прва дама фестивала Ана Златановић из Обреновца, а на сцени ће је наследити подгорички Цетињанин Андрија Дабановић, па Срђан Јовановић из Београда.

Фестивал затвара наступ Влатка Штампара, „човјека за хаха“ из Загреба.

Сви учесници Фестивала „СКУП“ спадају у врх онога што можемо назвати „аутентична стенд-ап комедија“ наших простора и већ су дуги низ година у мисији ширења смеха, доброг духа и пријатељства широм света (и поред страха од летења неких од њих) од Северне и Јужне Америке, па до Аустралије и Новог Зеланда.

Резервација, куповина карата и детаље фестивала можете пронаћи на сајту организатора.


Едо Маајка- 4. јун у Хали 2
Фото: Момчило Грујић

Хала 2 је познато место у Новом Саду по добрим журкама и концертима, а сада ће опет то потврдити. Едо Маајка у пратњи МЦ‐а долази у Нови Сад како би одржао концерт поводом јубиларног двадесетог рођендана свог дебил албума Слушај матер који је померио границе балканског репа и задао нове стандарде које је, истини за вољу, и сам Едо Маајка померао из албума у албум али је прва плоча постала темељ свега што је после радио, али и оно што су радили многи репери који су одрасли слушајући његове хитове са првог албума као што су: Приказе, Махир и Алма, Салетова Освета.

Карте можете купити на сајту „Gigstix“


Масимо Савић – 4. јуна у Дому Културе
Фото: PrtSc/Facebook.com/domkulturens

Не пропустите вашег омиљеног музичара, у вашем омиљеном клубу.

Карте можете купити на сајту „Gigstix“


Фестивал „Аутономни Фестивал Жена“ од 6. до 12. јуна у Музеју савремене уметности Војводине
Фото: PrtSc/Facebook/AutonomniFestivalZena

На недељу дана Нови Сад постаје град жена кроз јавну дискусију, радионице и наступе.

Аутономни Фестивал Жена – АФЖ је локално утврђивање снага против насиља према женама и децом, и насиља уопште.
АФЖ је први феминистички фестивал у Новом Саду.

Вођен искуством пређашњих активисткиња и феминистикиња, а позивајући на женску сарадњу и солидарност научену из ранијих покрета за родну равноправност и женске уметничке праксе, Аутономни фестивал жена (АФЖ) представља јединствен догађај промоције феминизма, родне равноправности и културе ненасиља.

Кроз фестивалску форму биће представљене иновативне методе за покретање разговора о положају жене у друштву, интерактивним приступом циљној групи код које се жели подстаћи активизам, како би се постигло реално, а не само декларативно унапређење положаја жена у локалној заједници.

Цео порграм фестивала можете погледати на Фејсбук страници организатора.


Изложба – Зомбијана Бонес од 6. до 12. јуна – у холу Музеја савремене уметности Војводине

Ове године фестивал отвара изложба Зомбијане Бонес.
Уколико имате профиле на Инстаграму и Фејсбуку немогуће да су вас заобишле сјајне, неретко духовите поруке те визуелне уметнице које увек гађају право у мету. Њене илустрације проговорају о свим стварима које нам притискају свакодневицу.
Отварање изложбе, првог дана АФЖ-а и биће постављена у холу Музеја савремене уметности Војводине до затварања фестивала, 12. јуна.

Напомена:

Изложба ће бити продајна, а приход од продатих радова иде СОС женском центру и Центру за превенцију самоубиства Срце.


65. Змајеве дечије игре од 6. до 12. јуна
Фото: Градске инфо

Манифестација обухвата мултимедијалне програме за децу и младе у оквиру којих су заступљени сви видови уметничког стваралаштва за децу, као и дечјег стваралаштва. Јунски програми су највећи фестивал стваралаштва за децу у Југоисточној Европи и најстарији фестивал те врсте у Европи. У години када Нови Сад носи титулу Европске престонице културе, фестивалска дешавања ће се одвијати широм града (у градским културним станицама, парковима, школама и вртићима, на дечјим игралиштима, зеленим површинама, огранцима Градске библиотеке у Новом Саду, музејима, установама социјалног старања о деци и младима) и тако лакше бити доступна свим малим суграђанима и заинтересованој публици.

Детаље фестивала мођете пронаћи на сајту организатора: www.zmajevedecjeigre.org.rs


Наступ групе „Рок Ко Фол“ – 9. јуна – Национална класа

Они су Рок ко Фол , али не свирају сву врсту музике што се може и те како приметити на њиховом репертоару који свирају.

Али не подцењује друге врсте музике, само кич, неукус, примитивизам…и све оне и оно што се надовезује на ово све…

Молимо вас да након куповине улазница контактирате ресторан због резервације стола на број 0658239239.


Психомодо Поп – Дом културе, 9. јуна

Психомодо поп, један од најпопуларнијих панк рок бендова бивше Југославије.

Загребачка група Психомодо Поп настала је 1983. године након распада култне пунк роцк групе Психомодо свој музики израз граде на чврстим пост пунк роцк темељима, а од самих почетака им је била важна одредница.
Управо је на концертима Психомодо Попа публика може на најбољи начин видети и осетити да роцк’н’ролл није само музика него и стил живота, због тога Психомодо Поп је чак пет година имао статус демо групе због свог бескомпромисног приступа у музичком и сценскомо изразу.

Карте су доступне  на „Gigstix“ продајним местима, као и онлајн.


Никола Чутурило 10. јуна у Дому културе

Никола Чутурило, београдски рок аутор, композитор, певач и гитариста, долази у Дому културе Нови Сад у петак, са почетком од 22 часа.
Овом приликом Никола Чутурило ће са својим бендом промовисати високо хваљено актуелно издање, албум под називом „Приче из Депоа“, који у потпуности преноси ауторско умеће у креирању интимне и искрене властите пројекције, изражене у маниру аутентичког звука рок музике.
Јединственост овог музичара српске рок сцене, одражава се и у изузетно високом нивоу презентације ауторске музике на живим наступима, снажној енергији и одличној атмосфери.

Карте су доступне  на „Gigstix“ продајним местима, као и онлајн.


Веспа скуп у Новом Саду, од 10. до 12. јуна на Тргу републике и дефиле кроз град
Фото: Веспа клуб Нови Сад

Мотивисан чињеницом да је Нови Сад Европска престоница културе за 2022. годину, Веспа клуб Нови Сад одлучио је да организује први међународни Веспа скуп под називом „НС Веспа #1“. Намера и жеља организатора скупа је да окупе заљубљенике и уживаоце Веспе са простора југоисточне Европе у Новом Саду, и да уз квалитетан програм и дружење, на најбољи могући начин промовишу, како свој клуб, тако и град Нови Сад, и да га дугорочно позиционирају на мапи градова домаћина Веспа скупова у Европи.

Програм можете пронаћи на сајту организатора: www.facebook.com/vespaclubns


Звездани Триатлон 2022. 11. јуна од 20.00 до 01.30 часова у Горском смешку на Поповици (Фрушка гора)

Овај фестивал је осмишљен тако да грађани макар привремено побегну од вештачке светлости и своје вече проведу у природној тами шуме уживајући у едукативном и креативном програму Шетаћемо се по шуми, логоровати са научницима, гледати кроз телескоп, а онда уживати уз џез бенд Ђорђе Обрадовић Трио и перформанс са ватром.

Детаље триатлона погледајте на сајту организатора.


„Invictus Challenge“  11. јуна– Штранд

„Invictus Challenge“ је такмичење подељено на три изазова, где се такмичари у три различита термина, на три различита терена (Штранд, базен на СПЕНС-у, Фрушка гора), боре да заврше стазу, успут савладавајући различите природне и вештачке препреке. Циљ такмичења је да такмичар обједини медаљу која се састоји из три дела. Учесници имају право да бирају, ако не желе или су спречени да учествују на сва три такмичења, коју ће стазу да заврше и за њу ће добити медаљу. Сваки такмичар који се пријави на „Invictus Challenge“ такмичи се индивидуално. У случају да изабере да се такмичи и за клуб, сабирају му се времена са другим члановима његовог клуба, тачније, у збир улазе времена три најбоље пласирана члана клуба.

Програм можете пронаћи на сајту организатора: https://invictuschallenge.rs


Новосадски фртаљмаратон- 12. јун, Старт и циљ код Дома Војске

Манифестација Новосадски фртаљмаратон је манифестација од посебног значаја за Град Нови Сад, а налази се и у календару атлетских манифестација Атлетског савеза Србије. У оквиру фртаљ маратона одржавају се трке на 10,5 километара и 5 километара.

Старт и циљ су испред Дома Војске, а трчи се Београдским кејом, Кејом жртава рације и Булеваром Цара Лазара.

Програм манифестације можете пронаћи на сајту организатора: www.marathon.org.rs


Конференција Бизнис на штиклама 2022 – 15. јуна у Конгресном центру Мастер
У Србији један од начина да предузетница добије подршку, додатну едукацију, као и размену искустава са успешним пословним женама јесте да постане члан клуба „Бизнис на штиклама“.

Клуб је настао као неформална група из удружења „Промоција здравог живота”, које се, осим деловања у вези са здравим стиловима живота, активно бави и промоцијом женског предузетништва. Клуб „Бизнис на штиклама“ основан је 2017. године, а најважнији догађај за остварење циљева Клуба, била је међународна стручна конференција „Бизнис на штиклама“.

Клуб даје подршку женама које желе да уђу у свет предузетништва, да што једноставније и сигурније започну сопствени посао, а касније успешно и опстану у њему.

Детаље конференције и информације о пријављивању на конференцију можете пронаћи на сајту организатора www.biznisnastiklama.com


Отворена кухиња- 17. јуна на Лиманској пијаци

Отворена кухиња настала је из жеље да се на отвореном простору окупе ствараоци највећих гастрономских делиција како би што већи број хедониста имао прилику да их дегустира и у њима ужива. Највештији кувари стављени су пред стваралачки изазов, а Новосађани, путници намерници и случајни пролазници доживеће гастрономско задовољство за памћење. Сви који желе да кувају, продају своје специјалитете, али и да се бескрајно добро забаве, добродошли су на овај јединствени догађај.

Детаље манифестације погледајте на сајту организатора.


Интерфест од 16. до 18. јуна на Тргу слободе

Манифестација промовише винску културу и винске производе са територије Србије и Војводине, као и Новог Сада као уже винарске регије. На њој учествује преко 100 винских кућа из десетак земаља. Поред излагања и дегустације вина, у оквиру Интерфеста се одржавају стручна предавања и промоције из области производње вина, едукативна предавања за посетиоце, као и културно-забавни програм.

Програм можете пронаћи на сајту организатора: www.interfest.interfest.org.rs


Туристичка тура „Вино“ од 16. до 18. јуна
Фото: PrtSc/Instagram.com/explorenovisad

„Explore Novi Sad“ у сарадњи са ИнтерФест фестивал вина организују турустичку туру која ће се одржати током трајања фестивала у Новом Саду.

Кроз ову туру упознаћете се са историјом и културом Новог Сада, чути причу о Виноградарству на овим просторима и наравно дегустирати вино.
Цена појединачне туре по особи: 990 динара

У цену туре је укључено:
  • Стручно вођење у трајању од два сата.
  • Чаша за дегустацију вина која Вам остаје
  • Ваучер за дегустацију једне врсте вина
Датуми организованих тура:
  • Четвртак, 16.јун 18 часова
  • Петак, 17. јун 19 часова
  • Субота, 18. јун 18 часова
Начин пријаве:

Сви заинтересовани за туристичку туру могу се пријавити на телефон 064/59-68-361, СМС поруком или путем Вибера.
Пријавите се на време. Број места је ограничен.


Концерт Тонија Цетинског у Променади 17. јуна

Концерт ће бити одржан на кровној тераси тржног центра Променада са почетком од 20.30 часова.

Карте можете купити на сајту Gigstixa“


Концерт „Рок опера, 20. јун у СНП-у
Фото: СНП

Након низа незаборавних гала концерата, традиционално уприличених многим поводима, Опера Српског народног позоришта је припремила концерт „Рок Опера“, који је реализован у првој заједничкој сарадњи Новосадског Биг Бенда и Опере СНП-а. У споју музичких жанрова рока, џеза и опере, на ексклузивном концертном програму заступљено је 18 антологијских музичких хитова поп и рок група чија су имена уврштена у енциклопедије светске и домаће музичке сцене 20. века.

Карте можете купити на сајту организатора.


Концерт Саре Јовановић и Ангелине 24. јуна- Новосадски сајам, Хала 2
Фото: PrtSc/Gigstix.com

Једна бина и два концерта музичких звезда чији хитови владају нашим топлистама.
„Мушкарчина“, „Дивља“, „Оригами“, „Пиле моје“ само су неке од песама које ће Сара Јо и Ангелина извести уз посебно осмишљене сценске наступе и врхунску продукцију.

Овај музички спектакл биће употпуњен „Dj“ наступима и гостима изненађења.

Концерт почиње од 20.00 часова.

Карте можете купити на сајту Gigstixa“


Сајам аутомобилчића – 25. јун на  платоу испред СПЕНС-а

Циљ организовања манифестације јесте реализација догађаја који Новом Саду дају ноту забаве и радости, пре свега међу млађом популацијом, као и афирмација колекционарства и програма који су усмерени ка едукацији о безбедности у саобраћају. Манифестација је сајамско-фестивалског типа, а чине је излагачки штандови, полигон за вожњу аутомобилчића на даљинско управљање, наградна игра и други пропратни садржаји од интереса за младе. Манифестацију подржава и један део јавних предузећа са својим специјалним возилима чије су макете играчака омиљене међу најмлађима. Циљна група јесу млади узраста до 15 година, колекционари и љубитељи аутомобилизма.


Ноћни маратон – 25. јуна на Кеју

Ноћни маратон је рекреативна трка међународног карактера, са учесницима из преко 30 земаља света. Одржава се ноћу, у време међународне прославе Дана Дунава и у његову част. Сви који буду трчали те ноћи обалом ове величанствене реке, подсетиће се још једном да су и сами део природе која их окружује. Својим присуством велики број заљубљеника рекреације и природе ће кроз физичку активност скренути пажњу и подићи свест о очувању највећег европског екосистема, и тако се прикључити другим подунавским градовима.

Детаље маратона и цео програм можете пронаћи на сајту организатора: www.nocnimaraton.rs


Позориште младих
Фото: Градске инфо

Позориште младих, место у којем одрастамо, у којем од деце постајемо људи.

Репертоар позоришта за јун месец.


Репертоар СНП-а за месец јун
Фото: PrtSc/snp.org.rs

Јун у СНП-у нуди веома богат програм, љубитељи позоришта ће моћи да уживају у класицима који одузимају дах.

Репертоар позоришта за јун месец.


Дом културе
Фото: Градске инфо

Погледај први најаве догађаја и осигурај себи место на најбољим концертима, ДЈ сетовима, наступима станд-уп комичара, џез вечерима и на још много изабраних догађаја у Дому Културе.

Догађаји у јун месецу.


Бетовен маратон – 26. јуна у Градској концертној дворани

Београдска и Дортмундска филхармонија ће наизменично извести осам симфонија, 26. јуна од ујутро до увече, са више пауза, у Градској концертној дворани, у оквиру НЕО фестивала. Извођење „Девете симфоније” ће бити реализовано као велики концерт на отвореном, у 20.22 сати.

Бетовен маратон спаја четири града, од тога два побратима, немачки Дортмунд и Нови Сад, који игром судбине деле сличну историјску позадину двадесетог века. Нови Сад, Београд, Дортмунд (Немачка) и Брно (Словачка), удружују се у једном од највећих подухвата Европске престонице културе – извођењу девет Бетовенових симфонија у Новом Саду, у току једног дана.

Кулминација Бетовен маратона биће „Девета симфонија” и чувена „Ода радости”, у част Европи и европским тековинама, које ће удруженим снагама извести Београдска и Дортмундска филхармонија, Словачки филхармонијски хор, са четворо солиста из Холандије, Аустрије и САД-а.

Улазнице ће се продавати за сваки концерт посебно у целокупној продајној мрежи „Gigsтix“ .

Цена карте за један концерт, за првих сто улазница, биће 1700 динара, а пакет 3+1 (једна бесплатна улазница на три купљене) важиће за куповину у оквиру сваког појединачног концерта.

Уживајте!


Преузмите андроид апликацију.