Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Дешавања у Новом Саду у септембру месецу

Нови Сад, град који никада не мирује. Након врелог лета препуног дешавања спрема нам се јесен која обећава одличан провод. Враћамо се у клубове, на стенд ап наступе, на концерте и позоришне представе. Овај септембар ће одушевити многе. Резервишите и купите карте за омиљене догађаје на време. Верујте нам, културна дешавања и забавни садржаји у септембру су изузетни, а свако ће моћи да изабере нешто према свом укусу и мери.
Фото: Градске инфо

Ево шта нас очекује овог септембра у Новом Саду:

Базари:
Новосадски ноћни базар 1. септембра на Рибљој пијаци
Фото: Градске инфо

Новосадски ноћни базар окупља мале произвођаче, уметнике и креативце и нуди посетиоцима прилику да се у вечерњим часовима опусте и угоде себи, купујући неки ручно рађен производ и уживајући у гастрономским специјалитетима. Базар се одржава сваког првог петка у месецу. Организатори догађаја задржавају право да услед лоших временских услова промене датум одржавања Базара.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајтуорганизатора.


 „Фенсерај укуса“ на Детелинарској пијаци, 9. септембра
Фото: PrtSc/Instagram/fenserajukusa

Организатори фестивала „Фенсерај укуса“ вас позивају да им се и у овој години придружите на манифестацији посвећеној најлепшим и најзанимљивијим укусима из Србије где вас очекују још лепши укуси и рукотворине и сјајна атмосфера.

Фенсерај укуса можете посетити од 18:00 до 23:00 часа.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на Фејсбук страници организатора.


„Start Up“ Новосадски ноћни базар на Рибљој пијаци, 15. септембра

Манифестација је, пре свега, намењена онима који су нови у предузетничким водама и који су тек покренули свој посао малог произвођача, као и за досадашње  излагаче на Новосадском ноћном базару који су вољни да својим искуством помогну новима у послу и излажу своје производе и на оваквом догађају.

„Start Up“ Новосадски ноћни базар посетиоцима нуди уживање у вечерњој куповини квалитетних домаћих производа уз прегршт добре забаве.

Све измене и информације у вези програма можете пронаћи на сајту организатора.


Фестивали

„Cubo“ фестивал у ресторану „Cubo“, 2. и 3. септембар

Овај јединствени гастро фестивал ресторанског типа, одржава се у бајковитој башти ресторана „Cubo“. Уз дегустацију нових кулинарских специјалитета који се припремају баш за тај дан, посетиоцима ће се представити доајени винске сцене различитих поднебља са својим новитетима, али и познатим винским етикетама уз диван музички програм за који је задужен композитор и џез пијаниста Александар Дујин. Бранко Ђурић Ђуро, специјални гост овогодишњег фестивала, наступиће у недељу, 3. септембра у 21 час. Ђурологија је збирка Ђуриних размишљања која на забаван начин представљају све оно што га засмејава, али и нервира у данашњем животу.

Детаље фестивала пронађите на Фејсбук страници организатора.


Новосадски стрип викенд од 7. до 9. септембра у СКЦНС Фабрици
Фото: skcns.org

Ово је 17. издање манифестације у организацији Студентског културног центра Нови Сад.

Тродневни програм обухвата прву међународну конференцију “Слика и улога жене у стрипу” која се одржава у склопу пројекта Моћ жена у стрипу – WОМЦОМ, као и берзу стрипа, књига, носача звука, те бројне изложбе, представу, представљање домаћих и регионалних аутора и издавачких кућа као и других фестивала стрипа.

Овогодишњи стрип викенд подржали су Европска унија кроз програм Креативна Европа, Министарство културе и информисања Републике Србије и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама. СКЦНС Фабрика налази се на Булевару деспота Стефана 5, а улаз је бесплатан.

Програм стрип викенда погледајте ОВДЕ.


Фестивал “Укуси Војводине”, од 9. до 10. септембра у Лиманском парку
Фото: PrtSc/ukusivojvodine.rs

Фестивал “Укуси Војводине” је вишеслојни догађај који представља мале произвођаче хране и пића из читаве Војводине, као и ресторане у којима се негује традиционална војвођанска кухиња. Идеја о фестивалу се родила управо из потребе да се богато наслеђе различитих утицаја који су учинили војвођанску кухињу разноврсном и посебном, презентује љубитељима доброг укуса. Од давнина су се на овим просторима укрштали путеви Истока и Запада, многи су народи ту нашли своје уточиште, донели своје обичаје и своје навике. Умножавањем ових утицаја, мешањем са домаћим становништвом и поднебљем чија земља свако семе добро прима, рођена је јединствена војвођанска гастрономија и имиџ да се у овде увек добро јело. Фестивал “Укуси Војводине” је начин да се Војводина брендира као препознатљива еногастрономска дестинација која привлачи многобројне туристе и заљубљенике у добру капљицу и залогај, промовишући мале пољопривредне произвођаче и популаризујући типичне војвођанске производе.


„Family Fest“ на платоу испред ТЦ Променада, 9. и 10. септембра

„Family Fest“ је породично дружење за све генерације кроз широк спектар активација. Посетиоци ће имати прилику да уживају у богатом музичком програму, такмичарским играма за децу, квизовима за парове, вођеним турама, игранкама, активацијама за кућне љубимце и многим другим спортско-рекреативним активностима за целу породицу.


Чалабрц фест у тржном центру Биг, 10. септембра

Чалабрц фест је догађај у част добре домаће хране. Осмишљен је тако да буде помоћ и презентација домаћицама и малим предузетницима. У ери брзе хране, жеља  организатора је да укаже да здрава храна није тренд, већ традиција која је покретач целе идеје. Циљ фестивала је истицање добре и здраве хране испред индустријске, а одржава се два пута годишње, у пролеће и јесен.

Цео програм можете пронаћи на сајту организатора


Тамбурица фест, од 14. до 17. септембра на Тргу слободе
Фото: tamburicafest.com

Светски тамбурашки фестивал,  „Тамбурица фест “, одржава се  у Новом Саду као манифестација са јединственом концепцијом и културном мисијом афирмисања тамбурашке музике и тамбурице као инструмента, али и неговања традиције, сарадње и пријатељства уметника на интернационалном нивоу. На фестивалу сваке године наступају оркестри из земље и иностранства који се у такмичарском делу програма одмеравају за избор најбољег. Поред такмичења за најбољи оркестар Светског Тамбурица феста, вокални солисти из целог света учествују у избору за најбољу ауторску песму фестивала. Уводни фестивалски дан се одржава у центру Новог Сада  на Тргу слободе уз дефиле културно-уметничких друштава, фолклорних ансамбала и тамбурашких оркестара.

Детаље фестивала пронађите на сајту организатора.


Нови Сад филм фестивал, од 22. до 24. септембра, Српско народно позориште, Арена Синеплекс, Културна станица Свилара, Културни центар Новог Сада, књижара „Zenit Books“

Нови Сад филм фестивал је први интернационални такмичарски фестивал првог и другог филма у Новом Саду. Тродневни фестивал одржава се на локацијама у самом срцу града и публици доноси актуелна филмска остварења младих редитеља, четири такмичарске и шест ревијалних филмских селекција, панел-дискусије које говоре о будућности седме уметности и новим технологијама, уз пратећи музички програм и гостовања неких од култних имена из света филмске индустрије. У жељи да се позиционира као нови симбол Новог Сада, фестивал је првенствено усмерен ка младим  редитељима тако што подстиче  њихово стваралаштво и пружа подршку њиховом првом и другом дугометражном играном филму. На овај начин, развија се свест будућих професионалаца – студената и средњошколаца, али и шире публике о филмској култури, док се на трагу богате филмске историје коју поседује, Нови Сад афирмише као „film-friendly“ средина.

Програм фестивала можете пронаћи на сајту организатора.


Сајмови

Ауто мото берза на Новосадском сајму од 8. до 10. септембра

У духу развоја и афирмације догађаја у области аутомобилизма и саобраћаја, а по угледу на европске и светске манифестације, Ауто-мото берза по садржају и квалитету парира сајмовима и сличним догађајима. На око 16.000 m² излагачког простора, посетиоцима се презентује богата понуда аутомобила и опреме, а осмишљен је веома атрактиван пратећи програм, сачињен од изложбе старовременских возила, изложбе модификованих возила, берзе макета и играчака аутомобила, „drift“ забавног програма, саобраћајне олимпијаде. Посетиоци имају прилику да се друже са љубитељима мотоциклизма, као и да уживају у мноштву активности које су спремили излагачи, а најмлађе посетиоце очекују вредни поклони и награде. Циљ Ауто-мото берзе је да заједно са Сајмом половних аутомобила, доставних возила, мотора и опреме подржи локално тржиште и понуђаче, а потенцијалним купцима, на једном месту, омогући увид у комплетну понуду.


Сајам екологије на Новосадском сајму од 27. септембра до 1. октобра
Фото: Градске инфо

Основни заједнички именитељи излагача на Сајму екологије су очување животне средине и враћање природи. Ова приредба је јединствена прилика да на једном месту буду представљене савремене технологије, еколошки стандарди и иновативности, које ће унапредити однос према заштити животне средине. Приредбу употпуњавају бројне едукативне радионице и предавања, а могу да се добију корисне информације о садњи, неговању и одржавању зеленила и цвећа.


Културне манифестације

Калеидоскоп културе од 7. септембра до 15. октобра у Културним станицама, Креативном дистрикту
Фото: kaleidoskopkulture.com

Калеидоскоп културе је целогодишњи пројекат културе заједништва који кроз различите процесе спаја уметнике, установе културе, невладине организације, грађане и посетиоце, да би крајем лета представио просторе и програме широм града промовишући јединствену слику разноликости Новог Сада. Као један од највећих програмских лукова у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, Калеидоскоп културе преплиће пет врста уметности кроз многобројне културне и уметничке догађаје. У овом периоду Нови Сад постаје град-сцена у којем је свима пружена прилика да креирају сопствени калеидоскоп културе, у сусрету са архитектуром, књижевношћу, извођачком, визуелном и примењеном уметношћу током свих пет недеља трајања програма. Уметници и други актери у култури, различити простори и многобројни програми чине јединствену слику различитости Калеидоскопа културе и ново лице културе у Новом Саду.

Програм манифестације можете пронаћи на сајту организатора.


Концерти

Концерт групе „Нови Фосили“ на крову Променаде, 2. септембар
Фото: new.gigstix.com

Присетите се добрих старих времена уз препознатљиве звукове који су обележили неколико генерација!

Сања, Маринко и Зец осигураће вам вече за памћење која ће бити прожета вечним мелодијама и незаборавним хитовима Нових фосила.

Нови фосили један су од најуспешнијих поп-састава у регији, а њихова популарност не престаје ни након 50 година!

„Ја сам за плес“, „Кошуља плава“, „Да те не волим“, „Шути мој дјечаче плави“… само су неки од вечних хитова којима ће Сања, Маринко и Зец осигурати вече за памћење!

Карте за концерт можете купити на свим продајним местима „Gigstix“ као и онлајн.


Концерт Сергеја Ћетковића на крову Променаде, 9. септембра

Популарни певач и аутор Сергеј Ћетковић ће одржати концерт у септембру 2023. године на крову ТЦ Променаде и подсетити своју верну публику на највеће хитове.

Карте за концерт можете купити на свим продајним местима „Gigstix“ као и онлајн.


Миле Кекин 9. септембра у Хали 2 Новосадског сајма
Фото: Хала 2

Карте за концерт можете купити на свим продајним местима „Gigstix“ као и онлајн.


Журка Драги Браво у Хали 2, 16. септембра
Фото: new.gigstix.com

Ова журка ће бити нешто посебно, с најбољом музиком, сјајном атмосфером и пуно забаве за све госте. Очекујте најбоље ДЈ-еве, светлосне ефекте, визуелне пројекције и невероватну забаву која ће трајати до јутра. Не пропустите прилику да будете део ове јединствене журке и доживите незаборавно искуство које ће се препричавати дуго времена.
Видимо се на журки Драги Браво, 16. септембра, у Хали 2 у Новом Саду!

Карте за концерт можете купити на свим продајним местима Gigstix“ као и онлајн.


Концерт Нине Бадрић на крову Променаде, 23. септембра
Фото: new.gigstix.com

Нина ће отпевати своје највеће хитове, а уједно представити и нову песму „Немој“, која недељема не силази са врхова топ листа у региону. Са Нином ће заједно певати, плесати и уживати њена верна публика.

Карте за концерт можете купити на свим продајним местима Gigstix“ као и онлајн.


Репертоари позоришта за месец септембар

Српско народно позориште
Фото: Градске инфо

163. сезона у СНП нуди веома богат програм, љубитељи позоришта ће моћи да уживају у класицима који одузимају дах.

Погледајте репертоар СНП-а за месец септембар.


Репертоар за септембар у Свечаној сали НИС-а
Представа Прах, 19. септембар

Представа „ПРАХ“ 19. септембра Нис-вој сали у Новом Саду са Наташом Нинковић и Зораном Цвијановићем носи поруку како каже Цвијановић „не постоји пречица до среће преко новца, већ је једина срећа срце пуно љубави.“ Некоме паре значе све, мало коме ништа, неко без њих не уме, а неко са њима још мање.


Представа „Боинг Боинг“, 24. септембра

Главни ликови су момак са три веренице – стјуардесе (из Француске, Немачке и Америке) и његов друг из провинције који му се диви. Заплет настаје када се промени ред летења, па све девојеке у исто време дођу код свог драгог.

Играју: Радован Вујовић, Виктор Савић, Борка Томовић, Нада Мацанковић, Милена Радуловић и Марина Воденичар.


Представа „Ноћ Богова“, 25. септембар

Савршена прилика да три врхунска глумца: Војин Ћетковић, Дејан Луткић и Небојша-Циле Илић, покажу своје глумачко умеће новосадској публици.

Питање је „КО ЈЕ ЛУДА, А КО КРАЉ“ ? Да ли су и данас улоге замењене и „КО ЈЕ УОПШТЕ БУДАЛА, А КО ПАМЕТАН“.

Многи који су већ гледали ову представу ће желети да обнове штиво, а ви који нисте, поручујемо вам да то не пропустите.


Уживајте!

„TripAdvisor“ savetuje kada je najjeftiniji period za posetiti Novi Sad

Преузмите андроид апликацију.