Почетна > Свет
Свет

Делта сој корона вируса у успону у Европи

Делта варијанта коронавируса која је први пут откривена у Индији сада се проширила широм света, што је подстакло даље таласе инфекција у земљама попут Уједињеног Краљевства.

Сада се све више примећује да и континентална Европа бележи нагли пораст случајева.

ЕУ је забринута ширењем високо заразног делта соја, за којег докази постоје да је око 60% преносивији од алфа варијанте која је први пут пронађена у Енглеској, да узрокује више хоспитализација и благо смањује ефикасност вакцина.

Бројне европске земље увеле су додатна ограничења за посетиоце из Уједињеног Краљевства, али стручњаци верују да је само питање времена када ће нови сој ухватити залет у континенталној Европи – и постоје снажни сигнали да га већ има.

Фото: Unsplash/fusion_medical_animation

У уторак је француски министар здравља Оливиер Веран рекао да варијанта делта сада представља око 20% случајева оболелих од Ковида-19 у Француској, у односу на прошлонедељну процену да представља 9-10% случајева.

Лотхар Виелер, председник престижног немачког Института Роберт Кох, рекао је званичницима да варијанта сада већ представља више од 50% регистрованих случајева у Немачкој, известила је у уторак Дојче Веле.

У међувремену, италијански национални здравствени институт изнео је податак у петак да су случајеви који се приписују сојевима делта и капа порасли у Италији у протеклих месец дана, што чини скоро 17% од укупног броја оболелих случајева.

Шпанија и Португалија такође су пријавиле пораст случајева узрокованих сојем делта, као и Пољска, Русија, Швајцарска и Турска.

Програми вакцинације могли би да помогну, ако земље у Европи могу довољно брзо да дају довољно доза. Студија јавног здравља Енглеске у мају показала је да поседовање обе дозе Ковид вакцина које су развили АстраЗенеца-Окфорд Универзитет и Пфајзер-БиоНТек (вакцине које се највише нуде у Европи) пружају ефикасну заштиту против делта варијанте. Међутим, обе вакцине су биле знатно мање ефикасне након само једне дозе.

У Европи се сада одвија трка за потпуно вакцинисање милиона људи, посебно младих који су последњи у низу добили Ковид-19 инекцију. Подаци из Енглеске показују да су млади затим невакцинисани, старији од 50 година и људи који су имали само једну дозу вакцине најугроженији од инфекције делта сојем.