Почетна > Свет
Свет

Делегације ЕУ и Русије желе продужење споразума о житу

Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Вершињин и новоименовани шеф делегације ЕУ у Москви Роланд Галраг на данашњем састанку су истакли потребу да у потпуности буду испуњени услови уговора о извозу хране.
Фото: Pixabay/Hans

Састанак је одржан на иницијативу Галрага с циљем да се настави са свеобухватном имплементацијом споразума који обухвата пакет договора о транспорту украјинске хране Црним морем, преноси ТАСС.

Руско Министарство иностраних послова саопштило је да би на истој основи требало уредити и споразум између Русије и УН о пласману руских намирница и ђубрива на светска тржишта.

ТАСС наводи да споразуми о извозу хране из Украјине 22. јула важе 120 дана, до 19. новембра, када би требало да аутоматски буду продужени за још 120 дана, под условом да се ниједна страна потписница уговора не противи.

Вершињин је, мађутим, раније рекао да продужење споразума о житу још није решено.

Женева је 11. новембра била домаћин састанка делегације УН на челу са замеником генералног секретара Мартином Грифитсом и генералним директором Конференције УН о трговини и развоју Ребеке Гринспан, док је руску делегацију предводио Вершињин.

УН су саопштиле да се разговарало и о извозу хране и ђубрива из Русије, при чему је светска организација позвала на уклањање свих преосталих препрека за њихов извоз.

Bali: Održan prvi sastanak Džo Bajdena i Si Đinpinga

 

Преузмите андроид апликацију.