Почетна > Свет
Свет

Делегација званичника из арапских земаља састала се са Асадом у Дамаску

Делегација парламентараца из арапских земаља састала се данас у Данаску са сиријским председником Башаром ел Асадом, што се сматра знаком одмрзавања веза после више од деценије изолације у којој се нашла Сирија због грађанског рата, преноси Ројтерс.
Фото: WikimediaCommons/Vyacheslav Argenberg

Председавајући парламената Ирака, Јордана, палестинске управе, Либије, Египта, Омана, Либана и Уједињених Арапских Емирата отпутовали су у Сирију као део делегације интерарапске парламентарне уније и састали се са сиријским парламентарцима и председником Сирије Башаром ел Асадом, јавила је званична сиријска агенција САНА.

„Не можемо без Сирије и Сирија не може без припадности свом арапском окружењу у које, надамо се, може да се врати“, рекао је председавајући ирачког парламента Мохамед Халбуси.

Након смртоносног гушења протеста који су 2011. године избили због незадовољства Асадовом владавином, Сирија се нашла изолована од остатка арапског света.

Исте године Арапска лига је суспендовала чланство Сирије у тој организацији, а многе арапске земље повукле су своје изасланике из Дамаска.

Међутим, након разорног земљотреса 6. фебруара у којем је смртно страдало више од 5.900 људи, арапске државе су пружиле подршку Сирији.

Међу донаторима су се нашли Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, земље које су од почетка сукоба у Сирији подржавале побуњенике и њихове покушаје да се председник Башар ел Асад свргне с власти.

Turska: Broj žrtava zemljotesa premašio 44.000

Преузмите андроид апликацију.