Почетна > Србија
Србија

Делегација Савета Европе о посети Србији пред изборе: Кампања слободна

Предизборна делегација Парламентарне скупштине Савета Европе (PACE), коју је предводио Александер Почиеј из Пољске, боравила је у Београду како би проценила атмосферу и припреме пред изборе у Србији планиране за 3. април, саопштио је данас Савет Европе (СЕ), уз оцену да је „генерално атмосфера мирна и да сви политички кандидати могу да спроводе кампању слободно, без ограничења“.
Фото: Wikimedia Commons/Filip Maljković

Како се додаје делегација примећује да је кампања за председничке и парламентарне изборе у почетној фази и да може да буде под утицајем српске позиције у односу на рат у Украјини.

У тексту саопштења се подсећа да парламентарна скупштина СЕ надгледа све изборе у Србији од 2000. године (са изузетком парламентарних избора 2020. године) и да су сви избори за скупштину, осим једне, били превремени.

„У том смислу, делегација сматра да, иако је правно могућа, “култура“ ванредних избора утиче на ефикасно аутономно функционисање парламента у складу са уставним мандатом, без обзира на то које политичке снаге су на власти. Делегација напомиње да образложење владе за распуштање парламента по члану 109 није јавно објављено“, додаје се у саопштењу.

Парламентарци истичу, између осталог, да су направљене значајне промене почетком 2022. године, а сада остаје да се тестира њихова ефикасност у испуњивању међународних стандарда и обавеза.

PACE обавештава да се сусрела са председником Скупштине и српском делегацијом у организацији PACE, лидерима политичких партија и коалиција, члановима посматрачких мисија и још неким важним факторима у Србији, укључујући и представнике дипломатског кора.

Делегација од 22 члана PACE доћи ће у Србију да посматра изборе 3. априла, а са њима ће бити и представници Венецијанске комисије.

Predsednik Srbije poručio da nema i neće biti nestašice

Преузмите андроид апликацију.