Почетна > Србија
Србија

Делегација Министарства науке боравила у посети Шангају

На позив Министарства науке Кине и Града Шангаја делегација српског Министарства науке, технолошког развоја и иновација боравила је у том кинеском граду, саопштено је данас из тог министарства.
шангају
Фото: Танјуг/Анђела Јовановић

“У Шангају постоји изузетно посвећена заједница која ради на ширењу научно-технолошких паркова, као и на технолошком трансферу. Имали смо сјајну прилику да се колегама из Кине и Шангаја разговарамо о томе како да организујемо и развијамо нашу иновациону инфраструктуру, као и да заједнички сагледамо простор за потенцијалну будућу сарадњу на научним пројектима“, рекао је државни секретар у српском министарству Вукашин Гроздић.

Делегација је имала прилику да посети World EXPO музеј.

„Видели смо импресивну колекцију која ће нам свакако послужити као инспирација у даљој организацији EXPO2027 специјализоване изложбе која ће бити одржана у Београду“, рекао је Гроздић.

Српска делегација је, како је додао, имала и сусрет са заменицом градоначелника Шангаја задуженом за науку.

Делегација је такође посетила Биотехнолошки парк Џанђанг медицинске долине, као и иновационо-технолошку зону NeoBay, где су из прве руке имали прилику да сведоче значају иновација и предузетништва за технолошки напредак.

Такође, помоћнице министра, Марина Соковић и Ивана Вукашиновић, посетиле су шангајски “Institute of Materia Medica“, саопштено је из Министарства науке.

Ова посета је покренула важне дискусије и поставила темељ потенцијалној сарадњи у овој области, а Соковић и Вукашиновић су учествовале на Женском самиту, где је Соковић одржала истакнуто предавање о улози жена у области науке, додају из Минстарства.

Посебну пажњу, како се наводи, привукла је презентована информација о томе да у Србији ради већи број научника женског него мушког пола.

Државни секретар Гроздић говорио је на церемонији отварања и главном форуму InnoMatch EXPO, који је отворио кинески министар за науку и технологију Ванг.

„Србија је на добром путу, потребно је да наставимо са развојем научно-технолошких паркова, регионалних иновационих стартап центара, као и иновационих центара на универзитетима. То ће нам гарантовати већи број иновативних предузећа, стартап компанија и последично увећање бруто домаћег производа“, поручио је Гроздић, како се додаје у саопштењу.

Stanić: Regionalna ekonomska integracija donosi veći ekonomski prosperitet

Преузмите андроид апликацију.