Почетна > Бизнис
Бизнис

Деда Мраз у децембру заради више од 1.000 евра

Бити Деда Мраз у Србији није лак позив, али јесте исплатив. Јагма за овим послом почиње већ у новембру и траје све до Божића.
Фото: Unsplash/krakenimages

Кандидати за овакву врсту ангажмана не оклевају да обуку одело најпопуларнијег старца на свету, сакрију се испод црвене капе, беле браде, густих седих обрва и округлих наочара, све како би могли да зараде довољно новца за живот.

Рачуница каже да у децембру могу да зараде и више од хиљаду евра, али за ту плату ипак морају својски да се потруде. Један од таквих је Београђанин Ђорђе Пантовић, апсолвент на Пољопривредном факултету и студент глумачке академије, који већ пету годину заредом, од краја новембра до Божића, ради као Деда Мраз.

„Највише посла имам у децембру, али се захуктавам од новембра. Увелико заказујем термине за посете, а баш сам почео да радим пре два викенда. Засад је то само сликање у студију са Деда Мразом, док је децембар резервисан за посете породицама. Још немам заказане посете за новогодишњи дан и новогодишњу ноћ, али када буде и то кренуло, у току дана имаћу сигурно од 10 до 15 посета, које обично крећу од раног јутра“ истиче Ђорђе, признајући да посао који ради хонорарно није нимало лак.

Да би његов посао могао да функционише, потребан му је добар маркетинг на друштвеним мрежама, у шта редовно уложе новац. Опрема се подразумева, брада Деда Мраза мора да се мења сваке године, костим такође мора да се одржава и мења после неког времена.

„То значи да онај ко жели да почне да се бави овим послом мора у старту да обезбеди најмање 600 евра. И дневни трошкови су велики, на гориво, шминка за лице и обрве, карте за паркирање“ открива овај Деда Мраз.

Признаје да може добро да се заради, у просеку више од 1.000 евра, а новац који заради, Ђорђе већ годинама улаже у своје школовање.

„Овај посао сам схватио крајње озбиљно, за разлику од већине људи који у томе виде само шансу да на брзака узму новац. Мисле да ако купе браду код Кинеза да су завршили цео посао. Није тако, посао није лак, посебно ако се ради на поштен начин. Јер, да бих био Деда Мраз и да бих могао да зарадим довољно, ја морам за сваку посету да се подробно припремим и сазнам све о детету које посећујем, да осмислим посету. У децембру остварим и до седамдесетак посета“ признаје он.

И у агенцијама преко којих их је могуће ангажовати признају да се ових дана убрзано повећава обим посла, а уместо у фирме, Деда Мразови све чешће долазе у домове грађана.

На сајту, посета Деда Мраза на пола сата кошта 4.900 динара, и то од 10. децембра до Светог Николе. Од 20. до 21. децембра за 30 минута дружења са најпознатијим дедом на свету треба одвојити 5.900 динара, а од тог датума цена постепено расте, да би 30. децембра Деда Мраз на пола сата коштао 8.900 динара, а 31. децембра – 9.900 динара.

Ugovoreno 1.300 projekata u poljoprivredi vrednosti skoro 50 miliona evra

Преузмите андроид апликацију.