Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Дечја амнезија: Зашто се не сећамо догађаја пре четврте године живота?

Дечја амнезија је немогућност памћења детаља и догађаја који су се десили пре четврте године живота.
Фото: Pexels/Tuan Kiet

Истраживачи који су проучавали ову психолошку појаву дошли су до закључка да се деца пре седме године сећају око 60 или више одсто догађаја, док се деца у развојном периоду до девет година сећају само 40 одсто догађаја.

Да ли је повезано с вербалним вештинама комуникације?

Једна од теорија зашто не можемо допрети до својих најранијих сећања јесте да у то време нисмо могли вербално да комуницирамо. Како бисмо описали одређено сећање, користимо речи, а већина мале деце не говори течно – све до друге године живота не може да изрази своју мисао. Због тога нису у стању створити кохезивно памћење.

Развој мозга игра главну улогу

Једно истраживање је показало да мозак „не чува дугорочна сећања“. Осим тога, не можемо да памтимо дневне догађаје пре треће или четврте године, јер наше епизодно памћење још није формирано.

Сећања родитеља мењају наша

Друго истраживање сугерише да родитељи својим личним искуством на одређени догађај такође, мењају наша сећања на детињство. Другим речима, истраживање је показало да се деца различито сећају истог догађаја након разговора с очевима, а другачије када о томе разговарају с мајкама.

Моћ емоционалног одговора

Психолози тврде да деца памте оне догађаје који су им у одређеном тренутку у детињству изазвали јаку емоцију као одговор на одређену ситуацију. Било да је позитивна или, пак, негативна емоција, већа вероватноћа је да ће се дете, или одрасла јединка у неком стадијуму живота сетити тог специфичног догађаја.

Da li ste čuli za meduza-roditeljstvo? Ima više mana nego prednosti

Преузмите андроид апликацију.