Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Дечији фестивал „Лименка театар фест“ од 24. до 28. јула у Културној станици Еђшег

Дечји позоришни фестивал „Лименка театар фест” биће изведен од 24. до 28. јула у Културној станици Еђшег у оквиру програмског лука Дунавско море.
Фото: PrtSc/Facebook.com/limenkateatarfest

У оквиру Фестивала биће изведено 9 позоришних представа за децу и младе у изводјењу 9 позоришта из Србије и региона.

„Лименка театар фест” је настао из манифестације „Лименкица-улазница”, у тринаестој години трајања, као јединствена манифестација на свету, која на необичан начин спаја едукацију деце и младих о заштити животне средине и рециклажи и позоришну уметност.

У овој манифестацији до сада је учествовало преко 70.000 деце и родитеља и прикупљено је више од пола милиона лименки за пиће. Проглашена је анкетом Цитy магазина за најбољу непрофитну кампању у Србији 2014. године. „Лименка театар фест” је следећи корак у унапредјењу и развоју манифестације и представља плод сарадње носиоца пројекта УГ Еко арт, Дечијег позоришта „Чарапа” и „Школе плус”, уз подршку „Ball packaging Europe Belgrade” и Фондације „Свака лименка се рачуна”.

Ова манифестација базира се на идеји да је најефикаснији начин утицања на свест деце о појму рециклаже, да им се понуди модел у коме рециклажни материјал има своју вредност изражену у вредности друштвено одговорне валуте, прве која је регистрована у свету, „Aly Coin-а“.

„Аly-coin“ је кованица начињена од алуминијума која на једној страни има јединствени жиг. Њега доносиоци лименки добијају у замену за празне лименке (5 лименки-1 „Aly-coin“) и могу га користити као средство плаћања у оквиру манифестације. Њиме купују улазнице за позоришну представу за децу као и разне друге корисне ствари намењене пре свега деци – књиге, торбе, оловке, блокчиће, постере…

Програм манифестације, као и фестивала, садржи богат едукативни предпрограм и позоришни програм.

Девет позоришних представа позоришта за децу из Србије и региона моћи це да гледају и они најмладји који први пут долазе у позориште (2- 7 год) у бабy термину од 10 часова свакога дана, а и они старији (12+) у терминима од 18.30 и 19 часова.

РЕПЕРОТАР:
24. ЈУЛ
10.00 / Позориште Звездица, Зрењанин /„Гуска на месецу” (3+)

„Гуска на месецу” представа је која на Лименка театар фести стиже из Зрењанина, из Позоришта „Звездица“. Настала је на основу приче Стевана Пешића. За разлику од многих других бајки, у причама овог аутора добро и зло нису оштро издељени, као што ни ликови нису строго подељени на добре (позитивне) и зле (негативне). Чак је и Змај (а Змај је готово свуда симбол зла) дат као усамљена и беспомоћна личност о којој нема ко да брине. Гуска у овој представи заљубљена је у Момка, она обавља све кућне послове, лети на Месец и снесе јаје које ће спасити Змаја од усамљености. Тиме што није оштро издвојио добро од зла, Пешић, наравно, није желео да каже да зло не постоји. Напротив, он тиме скреће пажњу да су добро и зло испреплетани и да их није увек лако разлучити, али да их треба откривати. Младом гледаоцу аутор тако оставља да сам проналази мисли и идеје које носи прића, чиме показује колико верује у децу, колико поштује њихову личност и колико цени њихове могућности.

18.30 / Дечије позориште Чарапа, Београд /„Како су дрво и цвет спасили свет” (4+)

Представу „Како су дрво и цвет спасили свет“, данас у оквиру Лименка театар феста, изводи Дечје позориште „Чарапа“ из Београда, које је иначе покретач овог еколошко-позоришног фестивала. „Како су дрво и цвет спасили свет“ говори о томе како наша данашња небрига према природи може да угрози животе људи у будућности, али и да је довољно мало добре воље и праве акције да се ствари поправе. Глумци ове представе подсетиће нас колико је природа око нас дивна, жива и осетљива, а управо такво је и дрво у њиховој представи. Подсетиће нас такође и на то да је природи потребна наша помоћ у борби за опстанак, јер, да би дрво и цвет спасили свет, неко прво мора да спаси и то дрво, и тај цвет.

Конкурс за хероје је стално отворен!

25. ЈУЛ
10.00 / Уна сага Сербика, Београд / „Лепотица и звер” (2+)

Бајка „Лепотица и звер” посебна је по томе што се љубав између двоје главних ликова рађа постепено, заправо из другарства прераста у истинску, велику љубав. Лепа Бел је девојка која је игром случаја заробљена у дворцу ружне Звери. Иако га се у почетку плаши, постепено открива да он ипак има добро срце. Тек након извесног времена схвата колико се доброте крије у њему, без обзира на спољашњии изглед. Добротом и пажњом он осваја Лепотичино срце, а не спољашњим изгледом. Ова плесна представа пуна атрактивног, класичног али и акробатског плеса, са примесама пантомине и богатим глумачким изразом плесача, оставља малишане без даха. На Лименка театар фест стиже у извођењу београдске трупе „Уна сага сербика“.

18.30 / Тони Леаковић, Осијек, Хрватска / „Брачне муке из визуре руке” (12+)

Лименка театар фест угостиће данас глумца Тонија Леаковића из Осијека који ће на врло аутентичан начин говорити о једној врло животној теми. Његове „Брачне муке из визуре руке“ прича су о љубави и свађи, о тврдоглавости и компромису, о тешкоћама и радостима брака, а све је испричано само захваљујући рукама. Лева и десна, наизглед независне једна о другој, свој пуни потенцијал остварују тек када су заједно у пару. Брак сам по себи није нужно леп, нити ружан, већ од нас зависи колико желимо да се жртвујемо и уложимо у њега. Новопечени брачни пар, Господин и Госпођа Рукић, суочен је с изазовима које пред њих ставља заједнички живот испреплетен лепим и комичним ситуацијама, али и оним не тако бајним тренуцима. Како се они сналазе у новом окружењу и јесу ли спремни мењати се како би угодили другоме, сазнаћемо у овој причи у којој свако може пронаћи делић себе.

26. ЈУЛ
10.00 / Театар У.Р.А. Београд / „Мали велики принц” (5+)

Театар У.Р.А из Београда, данас на Лименка театар фест, доводи нам представу „Мали велики принц”. Она говори о одрастању деце чији су родитељи презаузети. Дечак-принц једног маленог света се повлачи у себе јер не успева да допре до својих родитеља. Када се они коначно заиграју са њим, увидеће колико су дивних заједничких тренутака пропустили и пожелеће да се врате у детињство. Дечак одлучи да се отисне у живот и истражи друге планете. У тој игри-пустоловини придружиће му се и мама и тата и то ће бити драгоцено путовање за све њих јер ће поново открити колико је важно да буду ту једни за друге. На том путу сазревања учиће заједно, а упознаће и многе необичне људе и њихове чудне светове. Стећи ће и дивне пријатеље уз које ће научити да је право одрастање могуће само уколико се окружимо онима које волимо. Ова разиграна драматизација „Малог принца“ научиће децу да вреднију пријатељство и љубав, а старије ће подсетити на све лепе тренутке које чине детињство, које тако често заборављамо кад одрастемо. Управо те мале оазе среће које памтимо из детињства чине нас захвалнима на дару званом живот.

18.30 / Бебец театар, Битољ / „Јованче и Марика” (5+)

„Бабец театар” из Битоља/Македонија стиже на Лименка татар фест са представом „Јованче и Марика”. Деци ће понудити нову верзију добро знане бајке браће Грим „Ивица и Марица”. То је прича о двоје деце коју отац због финансијских проблема, под присилом супруге, а њихове маћехе, одводи у шуму и тамо оставља.

Сналажљивост деце и њихова жеља да промене тешко бреме које морају да носе на својим леђима без икакве кривице, била нам је велика инспирација да направимо ново и модерно читање ове бајке. У то смо унели много свежине и комичних сцена, уместо страшних ситуација и решења. У представи има много плеса и класичне музике, а визуелно решење сценографије и костима, те магични визуелни ефекти допринеће да ова представа за децу остане незабораван доживљај, каже екипа представе.

Аутори представе додају да је сврха онога што су направили да деци покаже како смо јачи уз много љубави и бриге једни за друге и да нас свака авантура може научити нечему новом, а изнад свега да је важно да научимо да разликујемо зло од добра.

27. ЈУЛ
10.00 / Позориште Пепино, Ниш / „Заљубљене ципелице” (2+)

Представа „Заљубљене ципелице” настала је према истоименој књизи Пјера Грипарија. На Лименка театар фесту изводи је нишко Позориште „Пепино”. Париска улица Брока је уска, стрма и кривудава. Услед свог неуобичајеног положаја у простору и без обзира што оба њена краја воде у Париз, она баш и није сасвим у Паризу. У поменутој улици наћи ћете једну малу продавницу чији је газда чика Саид који има петоро деце. Сви су они јунаци ових прича које су маштовите и забавне.

18.30 / Градско позориште Градишка, Република Српска / „Цврчак и мрав” (4+)

Ова нам представа на Лименка театар фест стиже из Градског позоришта Градишка/Република Српска. Она на врло савремен начин преиспитује последице односа талента и рада, а уједно, бавећи се појединцем, отвара и вечно актуелне друштвене теме.

Кроз умишљеног – али и распеваног Цврчка и вредног – али помало „уштогљеног Мрава, двоје разиграних глумца отварају бројна животна питања: може ли свако знање бити у функцији опстанка, колико смо срећнији ако заједнички удружимо снаге, да ли су уметност и материјална добра једнако потребна сваком друштву и можемо ли бити искрени пријатељи упркос великим разликама.

19.00 / Окрет Театар, Ковин / „Сумњиво лице” (10+)

Представа „Сумњиво лице”, која се игра у оквиру Лименка тееатар феста, дело је Окрет театра из Ковина. Настала је по једном од најпознатијих дела Бранислава Нушића, иначе неизоставном делу основношколске лектире. Представа на духовит, занимљив и лепршав начин, оживљава живописне ликове којима је Нушић описао стање у друштву. Уз креативно осмишљене филмске секвенце, раскошну сценографију и добру музику, она истовремено на један деликатан начин исмева лоше карактерне особине људи које су – нажалост – универзалне и присутне у сваком времену. Представа је намењена, како ученицима основних и средњих школа, тако и њиховим родитељима, зналачкој позоришној публици.

„Novosadsko Big dečije leto“, program za 20. jul

Преузмите андроид апликацију.