Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Дечија радионица „Микробиље храна будућности” 8. априла у Свилари

На дечијој радионици „Микробиље храна будућности” имаћемо прилику да се упознамо са процесом производње микробиља, да видимо разлику микробиља и клица и научимо на који начин га можемо и сами узгајати.
Фото: PrtSC/svilara.kulturnestanice.rs

Радионица ће се одржати 8. априла од 18 часова у Културној станици Свилара, а водиће је Ана Попов у сарадњи са учитељицама Александром Ичевић и Веселом Мачкић.

Микробиље и клице су – као што им и сам назив каже – малецко и танко поврће.

Изузетно богато витаминима, антиоксидантима, влакнима, аминокиселинама и то по неколико пута више него зрела биљка и као такво право су богатство за људско здравље. У питању су млади изданци поврћа, саднице биљака које су тек нешто веће од клица, али су мање од расада, и убирају се у фази кад порасту први листови. Иако веома сићушни, ово зелени изданци нису само неодољиво симпатичног изгледа, већ имају и бројне предности.

Пре свега, младо поврће је интензивног укуса, јер је арома концентрованија. Поред тога што је сочно, поседује и висок садржај корисних материја.

У тако мало смештено је баш пуно – витамина, минерала, влакана, аминокиселина, протеина и хлорофила. А због високих концентрација, у исхрани је потребна заправо тек његова мала количина.

Микробиље је једино поврће које је проглашено нетоксичним и нетретираним. Поврће које штеди енергију приликом узгоја, расте веома брзо – и у поређењу са самим семеном – пробављивије је и сварљивије, захваљујући самом процесу клијања.

Стога је нутритивна вредност микробиља и клица много већа од самог плода биљке.

Сазнајте зашто је микробиље храна будућност – пријавите се за учепће у радионици путем мејла lela.zajic@gmail.com

 

Prva prolećna „Novosadska cvetna pijaca“ na platou ispred SPENS-a

Преузмите андроид апликацију.