Почетна > Свет
Свет

Дарманен организовао први митинг, није рекао хоће ли бити председнички кандидат

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен организовао је у данас свој први митинг обраћањем гласачима из радничке класе, иако још није обзнанио председничке амбиције, у оквиру онога што политички противници и француски аналитичари виде као почетак трке за наследника председника Емануела Макрона.
Фото: Танјуг/AP Photo/Francois Mori

“С правом или не, радничка класа у нашој земљи се не осећа добро виђеном и представљеном. Осећају се као да не значе много и да су мета ироније, па чак и подсмеха. Решење није само технички одговор. Политичар мора бити спреман да слуша“, рекао је Дарманен (40) у својој изборној јединици у граду Туркуан на северу земље, где, како наводи Ројтерс, већину гласача чине радници.

Устав забрањује Макрону да се кандидује за трећи мандат, а потенцијални кандидати у табору десног центра, укључујући Дарманена, али и бившег премијера Едуара Филипа и министра финансија Бруна Ле Мера, већ се пирпремају за изборе 2027. године.

Лидер крајње левице Жан-Лик Меланшон је на свом профилу на мрежи X навео да је у Туркуану започела “пост-Макронова ера“, а лидер десничарске Републиканске странке Ерик Сиоти навео је да “пре него што се размишља о наслеђивању, треба мислити и о владању“.

Šta za svet znači BRIKS plus u 4 grafikona

Преузмите андроид апликацију.