Почетна > Србија
Србија

Дански челиста и маратонац трчи и свира на Сава променади

Дански челиста и посвећени маратонац Токе Молдрупа спојио је данас љубав према музици и спортски ентузијазам у несвакидашњи музички и атлетски маратон на београдској Сава променади у великом финалу јубиларног 10. Арт Линк фестивала.
Фото: Unsplash/Manny Becerra

Славећи максиму „У здравом телу здрав дух“ Молдрупа у овом моменту трчи 36 километара, између Бранковог моста и Куле Београд, а после сваког пређеног километра свира по један став Бахове свите за виолончело.

У овом уникатном концерту, има намеру да одсвира свих шест Бахових свита за виолончело.

У веселој атмосфери коју су направили згранути шетачи на Сава променади подржавајући ексцентричног маратонца- вилончелисту Молдрупа афирмише повезивање људи око племенитих циљева и дравих животних навика.

Молдрупа је специјално за Тањуг рекао да је инспирацију за овај необочни маратом добио од своје троје деце након једне рекреације у Копенхагену.

„Трчали смо заједно и у једном моемнту су ме питали где ми је виолончело, па сам одлучио да следећи пут понесем виолончело са рекреацију. Ту се родила идеја да спојим спортке активности које јачају дух са музиком која оплемењује дух. на тај начин спајам културу за идејом о лакшем повезивању људи око племенитих циљева. Уз све то има много забаве на мојим маратонима у шта можете и сами да се уверите“ казао је Молдрупа и додао да је за њега најтеже искушење у маратону заправо концентрација за музицирање након претрчаних 25 километара.

„Ноге почињу да се трецу, а руке морају да измаме иструмента дивну Бахову музику. та музика је увек позитивна па некако приведем маратон крају“ казао је Молдрупа.

Очекује се да се Молдрупов маратон оконча око 16 сати.

Токе Молдруп је један од најпризнатијих виолончелиста у Данској.

Светски медији прогласили су га за „звезду“, „човека сутрашњице“, као и „савршеног перфекционисту на виолончелу“.

Наступао је соло и са истакнутим музичарима на великим музичким сценама широм света.

Током каријере развио је страст према трчању на дуге стазе, коју је увезао са концертима и музиком која је његов највећи покретач.

На идеју да се опроба у музичком маратону и споји неспојиво дошао је док је трчао са своје троје деце са колицима за бебе.

АртЛинк фестивал, ове године у свом десетом издању, као део европске иницијативе „Градови фестивали“ и са мотом „Уметници за природу“, одржавао се од 25. јуна све до данас на различитим локацијама у неколико градова у Србији и региону.

Фестивал је и иницијатор и нове регионалне платформе за промоцију региона као културно-туристичке дестинације уз кампању „Уметници за природу“ уз подршку Фонда за Западни Балкан и Европске уније.

Vučić objavio pobedničku fotografiju za ovu nedelju

Преузмите андроид апликацију.