Почетна > Свет
Свет

Данска донира 2 милиона вакцина Западном Балкану

Данска ће донирати Албанији, Босни и Херцеговини, Северној Македонији и Косову милион доза АстраЗенека вакцина, као и додатних милион доза исте вакцине путем КОВАКС програма за равномерну расподелу вакцина Светске здравствене организације.
Фото: Unsplash/Mika_Baumeister

Министар спољних послова Данске Јепе Кофод рекао је да му је задовољство што блиским партнерима могу да помогну са вакцинама.

„Имамо велики заједнички интерес да се заједно боримо против пандемије“, казао је Кофод.

Министар здравља Данске Магнус Хојнеке изјавио је да та држава од почетка следи стратегију куповине много различитих вакцина.

„Сада имамо више доза него што тренутно користимо. Оне би требало да користе земљама којима још увек недостају вакцине. Ниједна вакцина се не сме бацити“, рекао је он.

Министар за помоћ развоју Флеминг Мулер Мортенсен изјавио је да КОВАКС механизам игра кључну улогу у глобалној расподели вакцина и тиме се бори против нових жаришта и сојева вируса.

„У неколико наврата смо финансијски подржавали КОВАКС. Сада такође доприносимо донацијама вакцина. Издвојили смо 300 000 доза за земље на северу Африке, којима је сада потребна већа количина вакцина“, рекао је он.

Данска влада је саопштила да је донација преко КОВАКС система пре свега намењена земљама северне Африке и Бутану.