Почетна > Бизнис
Бизнис

Данци тужили Гугл антимонополском регулатору ЕУ

Данска компанија за онлајн тражење посла Џобиндекс поднела је данас жалбу против Гугла антимонополском регулатору Европске уније, наводећи да америчка фирма неправедно фаворизује сопствени сервис за тражење запослења.
Фото: Pixabay/422737

Ова жлаба би могла да подстакне шефицу ЕУ за заштиту тржишне конкуренције Маргрет Вестагер да убрза поступак истраге поменутог Гугловог сервиса, три године након што је та услуга ове компаније први пут стављена под лупу регулатора. Од тада, ЕУ није предузела никакве конкретне мере по овом питању, преноси Ројтерс.

Европска комисија и Гугл нису одмах одговорили на захтеве за коментаром.

Гугл, којег је Вестагерова казнила са више од 8,0 милијарди евра (8,4 милијарде долара) последњих година због разних антиконкурентских пракси, раније је саопштио да ради на промени те услуге у Европи након притужби конкурената који нуде онлајн сервисе тражења запослења.

Сервис „Гоогле фор Јобс“, који је 2018. године покренут у Европи, изазвао је 2019. критике 23 веб-сајта за тражење посла, који су навели да су изгубили удео на тржишту јер је амерички гигант за онлајн претрагу наводно искористио своју тржишну моћ да фаворизује свој нови сервис.

Компанија Џобиндекс, једна од 23 које су устале против Гугла пре три године, саопштила је да је Гугл антиконкурентским средствима окренуо високо конкурентно данско тржиште радних места према себи.

Оснивач и главни извршни директор Џобиндекса, Каре Данијелсен, изјавио је да је његова компанија изградила највећу базу података о радним местима у Данској пре него што је Гугл ушао у тај сегмент и да је у кратком временском периоду изгубила 20 одсто од укупног обима претрага због „инфериоринијег Гугловог сервиса“, који америчка фирма ставља на врх стране резултата претраге.

Mercedes od 2025. obustavlja proizvodnju A klase

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке