Почетна > Свет
Свет

Данас се обележава Европски дан донора

Европски дан донора обележава се данас у знак сећања и немерљиве захвалности донорима и њиховим породицама, чија је сагласност спасила и продужила многе животе.
Фото: Pexels/Magdaline Nicole

Један донор може спасити и до осам живота, а живот око 2000 пацијената који у Србији чекају трансплантацију органа је изузетно тежак и ограничавајући.

„Неки, на жалост, прилику да добију орган који им може спасити живот, никада не дочекају. И поред напора лекара, грађани већином не пристају да донирају органе преминулог члана породице и тиме продуже живот пацијенту којем је орган неопходан“, изјавила је за Тањуг Жељка Бојић, пацијенткиња која чека јетру из удрузења „Заједно за нови живот“.

Након видљивих помака у последњих десетак година, епидемија ковида је готово зауставила програм трансплантације.

„Колико је ситуација алармантна говори и податак да је у Србији за више од годину дана урађена само једна кадаверична трансплантација. Ова поражавајућа статистика ставила је Србију на дно европске лествице“, рекла је Бојић.

У Србији је програм трансплантација готово замро, пре свега јер нема сагласности породица преминулих за донирање органа, по речима Жељке Бојић.

Она додаје да се захваљујући сагласности не само спасавају животи појединаца, већ на окупу остају читаве породице и у томе се огледа величина хуманости донирања органа.

Veran: Francuska zadržala diplomatske kanale sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.