Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Данас почиње Нови Сад филм фестивал – Улети у платно и осети магију филма

Више од 20 филмова из 12 земаља света публика ће гледати од 21. до 24. септембра у Новом Саду јер почиње Нови Сад филм фестивал.
Фото: Нови Сад Филм фестивал

Аргентински El Santo, франсуцки After, литвански Pensive, јапански Mitsuki, Sekai, хрватски филм Сигурно мјесто и српски Индиго Кристал – тренутно су најуспешнији играни филмови младих редитеља који нам долазе са различитих континената и обележиће главну интернационалну такмичарску селекцију фестивала.

Купљену карту за фестивал неопходно је заменити за наруквицу од сутра, од 22. до 24. септембра од 9 до 18 часова у Културном центру Новог Сада.

Такмичарска селекција доноси и регионалну селекцију студентског кратког играног филма, националну селекцију средњошколског филма и Best Pitch, селекцију филмова у процесу реализације, на чијем челу је глумац Џон Севиџ који ће победнички филм прогласити у недељу у 11 часова, у Културном центру Новог Сада.

Севиџ је и овогодишњи инострани лауреат Нови Сад филм фестивала за допринос светској кинематографији, док је наша легендарна Мира Бањац лауреат награде за допринос домаћој кинематографији.

Поред домаћих релевантних стручњака, у оквиру Нови Сад филм фестивала и Индустрy програма говориће и представник чувеног „Busan Content Marketa“, Mahnwoo Kwon, лидер једне од највећих међународних платформи која се бави промоцијом и разменом филмског, телевизијског, анимираног и другог садржаја, те подстиче сарадњу између филмских радника из целог света.

А пре свечаног отварања – Кристина…

Ревијални програм отпочеће вечерас, 21. септембра када ће у биоскопу Arena Cineplex бити приказан вишеструко међународно награђиван филм Кристина редитеља Николе Спасића. До сада је филм Кристина приказан на великом броју значајних светских фестивала и освојио је бројне међународне награде укључујући награду за најбољи први филм на фестивалу FIDMarseille у Француској, награду за најбољег европског редитеља у успону на Seville European Филм Фестивалу у Шпанији, специјално признање младог жирија на Muestra de Cinema de Lanzarote у Шпанији, награду за најбољи домаћи и за најбољи међународни филм на фестивалу Мерлинка, као и награду за најбољу режију на Мартовском фестивалу.

Вечерашњом пројекцијом почиње његова биоскопска дистрибуција, а једино за овај филм улазнице можете купити на благајни биоскопа Arena Cineplex, што представља изузетак у односу на остатак филмског програма за који се улазнице купују путем Gigstix-a.

Током Нови Сад филм фестивала, публика ће гледати филмове и у оквиру ревијалних селекција, као што су А Сад Нови, Еко-филм и дечји програм, затим омаж посвећен Жану Лику Годару, док специјалне селекције доносе пројекције филмова Prince of the Seas и Puffins Impossible, који долазе из домаћих студија за анимацију ILBE Studios и Furuna Crafts.

Фото: Нови Сад Филм фестивал

Целокупан програм фестивала употпуниће и онај музички – Дамир Урбан са својом четворком уз гудачки састав Цамерата Нови Сад, наступиће у недељу, 24. септембра у 20 сати и 30 минута у Српском народном позоришту, а публика ће слушати и ди-џејеве Кристијана Молнара и Дејана Милићевића, као и београдску групу Vrooom.

Оснивач фестивала је Културни центар Новог Сада. Програм Нови Сад филм фестивала, сви заинтересовани могу пронаћи на сајту фестивала, као и Фејсбук и Инстаграм профилу Нови Сад филм фестивала.

Evo kako na „Grožđebal“ – režim saobraćaja izmenjen zbog radova, u Karlovce može i vozom

Преузмите андроид апликацију.