Почетна > Свет
Свет

Данас почиње 77. седница Генералне скупштине УН

Седамдесет седма седница Генералне скупштине Уједињених нација у оквиру редовног јесењег заседања почиње данас.
Фото: WikimediaComonns/Dendodge

Тема заседања, током чије ће се генералне дебате 21. септембра обратити и председник Србије Александар Вучић, је „Преломни тренутак: трансформативна решења за међусобно повезане изазове“.

Како су саопштиле УН, тема произилази из признања да се свет налази у критичном тренутку у историји Уједињених нација због сложених и међусобно повезаних криза, укључујући пандемију ковид-19, рат у Украјини, хуманитарне изазове без преседана, прекретницу у климатским променама, као и све већу забринутост због претњи глобалној економији.

Стога је неопходно пронаћи и фокусирати се на заједничка решења за ове кризе и изградити одрживији и отпорнији свет за све и за генерације које долазе, наводи се у саопштењу објављеном на сајту УН.

Генерална дебата светских лидера почиње у 9.00 часова 20. септембра, а шефови држава и влада тражиће решења за испреплетене глобалне изазове.

Председник Вучић обратиће се 21. септембра на генералној дебати светских лидера као 13. говорник, у поподневним часовима, потвређено је раније Танјугу у председништву.

Са Вучићем ће у Њујорк ићи и министар спољних послова Никола Селаковић.

Генерална дебата ће трајати до 26. септембра.

Посланици данас о Косову и Метохији, председник Вучић представља извештај

Преузмите андроид апликацију.