Почетна > Бизнис
Бизнис

Данас конференција о е-фактурама и електронском плаћању

У Министарству финансија данас ће бити одржана конференцији „Е-фактуре и електронска плаћања за конкурентнију привреду“, на који ће говорити потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали.
конференција
Фото: Pixabay/Cozendo

У уводном делу конференције обратиће се и амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад и извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, саопштило је Министарство финансија.

Од 1. јануара следеће године размена е-фактура биће обавезна у трансакцијама унутар приватног сектора (Б2Б), чиме ће сви обвезници Закона о електронском фактурисању бити укључени у нови систем.

Обавезу да примају и достављају фактуре кроз систем електронских фактура (СЕФ) имаће сви обвезници ПДВ-а у привреди, а могу да га користе и друга привредна друштва и предузетници, каже се у саопштењу.

Уласком преосталих привредних субјеката у систем биће успешно заокружен процес увођења е-фактура у Србији, који је предводило Министарство финансија. Први су у систем ушли корисници јавних средстава који су од 1. маја ове године почели да издају и примају електронске фактуре (Г2Г).

Привредници који послују с јавним сектором такође су били у обавези да од 1. маја преко СЕФ-а издају фактуре, а од 1. јула и примају (Б2Г).

У систему електронског фактурисања тренутно се налази 10.685 корисника јавних средстава, и 175.942 привредних субјеката, а кроз систем је прошло око 5,5 милиона електронских фактура, навадено је у саопштењу.

Novi rekord u IPS NBS sistemu za instant plaćanja

Преузмите андроид апликацију.