Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Данас је Светски дан кокица

Кокице су зрна кокичар кукуруза која при пржењу експлодирају, односно шире се из љуске.
Фото: Pixabay/PDPics

Године 1948, наиме, у једној пећини у Новом Мексику откривена су „искокана“ зрна кукуруза стара чак 5.000 година.

Наводно, према неким сазнањима, Индијанци први су донели кокице колонистима за први Дан захвалности у Америци, а верује се да је Кристофер Колумбо Европљанима представио кокице крајем 15. века. Поједина индијанска племена су их сматрала чуварима духова, а занимљив податак је и тај да су кокице прво биле забрањене у биоскопима.

Прве кокице су прављене баш онако како их данас спремамо у кући, негде око 1880. године, а прву машину за прављење кокица изумео је Чарлс Креторс, у Чикагу, 1885. године.

Откривено је да кокице садрже концентрат антиоксиданата јер у себи имају само четири одсто воде, док у појединим врстама воћа и поврћа тај проценат достиже 90.

Научници су открили да једна порција кокица има око 300 милиграма антиоксиданата, што је скоро дупло више од 160 милиграма, колико садржи порција било ког воћа. Такође, откривено је да је у хрскавој опни кокице највећа доза антиоксиданата и влакана.

Наиме, кокице спадају у изузетно здраве намирнице које могу да помогну регулисање пробаве, смање проблеме код ПМС-а, повољно утичу на могућност зачећа, али и на смањење нивоа стреса.

Све су ово разлози због којих је пожељно конзумирати кокице сваки дан, али ипак водите рачуна о томе које кокице купујете и како их припремате.

Кокице које правите на класичан начин, у шерпи на шпорету далеко су здравије од свих других. Оне имају мање од 100 калорија у једној порцији, а богате су влакнима које повољно утичу на перисталтику црева.

За разлику од њих, кокице које се купују у кесицама и спремају у микроталасној, као и оне које се служе у биоскопу, имају много масти, па могу чак да буду и штетне по пробаву.

Омиљена биоскопска грицкалица обележава свој дан данас, а тим поводом и ове године биоскопу „Арена Синеплекс“ и „Синеплекс Променада“ частиће своје верне посетиоце.

На Светски дан кокица, уз сваку купљену улазницу у биоскопу „Арена Синеплекс“, сваки посетилац добиће на поклон мале кокице.

Светски дан кокица биоскоп „Синеплекс Променада“ обележиће тако што ће уз сваку купљену улазницу посетиоци добити једну бесплатну допуну за ML или XL паковања кокица.

Koji neželjeni efekti se javljaju ako jedete previše kokica?

Преузмите андроид апликацију.