Чоколада! Сложићемо се, већини омиљени слаткиш.
Ова посластица враћа нас у детињство, храни наш мозак, али и причињава онај савршени ужитак уз предах и омиљени напитак.
А ко је заслужан за овај слатки ужитак?
За Мексико се може рећи да је родно место какаа и чоколаде. Они се прожимају кроз читаву културу и традицију становника Мексика.
Познато племе Маја, са југа данашњег Мексика, пронашле су у 4. веку нове ере дрво cacahuaquchtl, које ће касније бити симбол мајанског царства.
Пиће високе класе, служено за време ритуала и свечаности, био је топли напитак од какаа у који се додавала чили папричица.
Колико су какао ценили народи Мезоамерике указује чињеница да су зрна какаа користили као платежно средство.
Како су Шпанци дошли на тло Мезоамерике 1519. године, започиње нова прича божанског напитка. Кортез схвата потенцијал какао дрвета и одлучује да подигне читаве плантаже какаа у Мексику и Перуу.
Аутентичном укусу какао напитка које су конзумирали цивилизације Мезоамерике, шпански освајачи додају шећер и цимет, али и ванила, каранфилић, бибер. И тако овај божанствени напитак постаје омиљен у Шпанији, а потом се преноси даље по старом континенту.
Чоколадни напитак постаје чоколадна посластица која се једе, захваљујући холандском хемичару Конрад Ј ван Хоутен-у, почетком 19. века. Недуго након тога Џозеф Фреј одговоран је за чоколадне штангле, које је добијо употребом калупа.
За Швајцарску се може рећи да је зачетник млечне чоколаде, али и оне са додатком лешника.
Иако чоколада јесте висококалорична намирница, ако се конзумира умерено, она може бити и здрава.
Поготово када говоримо о чоколади са великим постотком какаа, која чини чуда за наш мозак снабдевајући га великом количином магнезијума.
Осећај који имамо када смо заљубљени, буди се и када једемо чоколаду. Она нам подиже ниво среће, утиче на боље расположење, а научно је доказано да делује и антидепресивно.
Како сератотин расте, и наше расположење расте. А како да подигнемо ниво сератонина? Једно од решења јесте конзумација чоколаде, јер се у какау налазе алкалоиди попут кофеина морфина, кинина и атропина, а они ће се побринути да наш ниво сератонина буде већи.
Као што смо поменули, магнезијум се обилато налази у какау, а он је такође кључан у при производњи сератонина, јер регулише стање нерава. А са друге стране цинк и селен су заслужни за ендорфин, који ће смањити ниво стреса.
Морамо само нагласити да 100 грама чоколаде дневно неће помоћи да будемо срећни, ако се претерано угојимо, можемо се осећати још горе. Зато умереност пре свега!
Полифеноли из чоколаде побољшавају рад крвних судова, олакшавају проток крви, неутралишући учинке лошег холестерола и спречавајући стварање угрушака.
Поред свих ових витамина и минерала које добијамо из чоколаде, она је добра и за лепоту.
Какао маслац је сјајан за нашу кожу. Учиниће је младом и меком, помоћи ће да се изборимо са борама.
Међутим, да је чоколада може да нас „открије“ говори то да на основу нама омиљене чоколаде, можемо сазнати који смо тип личности.
Психотарапеут са Новог Зеланда Murray Langham је навела да су обожаваоци млечне чоколаде најчешће романтичари, а особе које имају високо мишљење о себи преферирају оне тамније врсте чоколада.
Са друге стране, уколико се најпре одлучујете за белу чоколаду, можда вас неодлучност омета у животу?
Чоколаде са кафом су избор нестрпљивих особа, док оне са карамелом говоре о томе да се ради о сензуалној особи. Волите ли чоколаду са поморанџом, ви сте особа која је увек спремна на изазове и зна шта треба учинити у свим ситуацијама.
Много је чоколада и много је различитих укуса међу конзументима исте. Избор је на свима нама коју ћемо одабрати и уживати у њој, разуме се, умерено.
Преузмите андроид апликацију.