Почетна > Србија
Србија

Данас исплата треће рате помоћи за аутопревознике

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да ће данас бити исплаћена трећа рата секторске помоћи за аутопревознике, који добијају 600 евра по аутобусу, у периоду од пола године. Према речима Малог, уплаћено је данас око 451 милион динара за аутопревознике, односно око 3,8 милиона евра.
Фото: Pixabay/Rade Dr.

„Новац ће добити 654 привредна друштва са 6.393 лиценцирана, регистрована аутобуса, који су стекли услове за добијање ове врсте помоћи од државе, у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу сузбијања последица пандемије корона вируса. Средства се налазе на рачунима аутобуских превозника отворених код Управе за трезор и могу се користити од јутрос у осам часова, када су отворене благајне“, рекао је Мали.

Подсећајући да ће аутопревозници кроз наведену врсту помоћи имати континуирану подршку државе у периоду од шест месеци, министар је навео да је за ту меру ребалансом буџета опредељено укупно 2,6 милијарди динара.

Мали је рекао да се држава труди да помогне свима којима је помоћ потребна, па су тако, током јуна месеца исплаћене две пуне минималне зараде за самосталне уметнике.

Помоћ од по 62.000 динара је добило 3.139 лица, у која спадају самостални уметници, самостални стручњаци у култури, самостални извођачи културних програма и самостални сарадници у култури.

„Такође, средином јула нас очекује исплата пуне минималне зараде за угоститеље, туристичке агенције, лиценциране туристичке водиче и пратиоце, као и хотеле, одмаралишта и рент-а-кар агенције“, најавио је Мали додајући да ће они добити још једну минималну зараду средином августа.

Министар је најавио да је у августу планирана исплата једнократне новчане помоћи у износу од по 90.000 динара нето, за укупно 777 чланова разврстаних у осам удружења којима прошле године није исплаћена ова помоћ.

Све наведене мере помоћи су, закључио је министар финансија, део трећег пакета подршке привреди и грађанима Србије, а који је предвиђен у износу од 266,1 милијарду динара, односно око две милијарде евра, што је 4,5 одсто БДП. Такође, током 2020. године су спроведена два пакета подршке вредна 704 милијарде динара, односно око шест милијарди евра.

У збиру, сва три пакета подршке привреди и грађанима Србије вредна су око осам милијарди евра, што је, према прелиминарним проценама, око 17,4 одсто БДП-а, саопштило је Министарство финансија.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.