Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Дан Речне флотиле – Свечаном пловидбом одзвањао је узвик „Ура“! (ФОТО/ВИДЕО)

Речне јединице Војске Србије, званично су обележиле Дан Речне флотиле свечаном пловодбом по Дунаву од Новог Сада до Београда.

Свечано окићена и уредно поређана пловила, започела су војну свечаност, заставице су се вијориле а посада је била постројена у  белим униформама. У жамору радознале публике чуо се јасан знак војног оркестра за почетак свечаности.

У тачно одређено време, обалом се пролама команда „Мирно!“. Посаде стају у став по команди и војни оркестар свира прве тонове химне, свечаност може да почне.

Командни брод Речне флотиле Војске Србије „Козара“
Фото: Градске инфо

БПН-30 „Козара“ је командни брод Речне флотиле Војске Србије са ког се управљало војном церемонијом, чија скраћеница гласи Брод Посебне Намене.

Та времешна лађа се искључиво користи у церемонијалне сврхе и протоколарне догађаје као што је дочекивање важних званица.

Саграђен је у Линцу 1939. године, као ратни брод под именом Кримхилд и од свог постојања, односно активне војне службе, коришћен је за неколико армија.

Као и сваки ратни брод који има своју историјску позадину, његова првобитна припадност била је у Немачкој војсци током II Светског рата, да би касније прешао у састав америчких војних снага и добио другу намену односно намену брода касарне.

Након неколико година службе 1946. године је демилитаризован и предат цивилној компанији на коришћење, а она га је за своје потребе преуредила у брод хотел.

Његова основна војна намена му је враћена 1961. године, када га је за своје потребе откупила Југословенска Народна Армија. Данас активну војну службу обавља под заставом Републике Србије.

Прича о звону
Фото: Градске инфо

Прво што се примети на палуби овог брода и што одмах упада у очи јесте сјајно месингано звоно, на којем пише „Доња Градина, 1961, Козара“. То је тренутак када је овај брод уматичен у оружане снаге некадашње државе.

Његова тадашња намена је служила као светлосни сигнал за друга пловила, када се нађу у тренутку слабе видљивости или магле на реци. Осим што својом лепотом краси брод, данас се користи искључиво у церемонијалне сврхе.

Свечани дефиле слављеника
Фото: Градске инфо

Током свечаноси на челу ешелона пловних објеката под војном заставом Речне флотиле, појављује се Речни патролни брод РПБ-111 „Јадар“, са које се вијори амблем јединице и натпис „За слободу и част отаџбине“.

Предаје се рапорт, главно-командујући поздрављају присутне, одаје се почаст онима који сада плове рекама вечности, држе се говори, уручује се признања и награде, а затим се приступа свечаном дефилеу бродова.

На команду, сва пловила одлазе на предвиђено место, постројавају се за дефиле пред гостима и гледаоцима, а затим један за другим поносно дефилују.

Док пролазе испред командног брода Речне флотиле Војске Србије БПН-30 „Козара“, морнари гласним узвиком „Ура!“ и дизањем шапке у вис поздрављају публику. Водитељ са разгласа представља свако пловило појединачно.

Након завршетка церемоније уследио је коктел, а командни брод „Козара“ је присутне госте повео на пловидбу Дунавом.

Свечано је било 5. августа, плавео се Дунав, вијориле су се шарене бродске заставице, јер су Речне јединице обележавале свој дан. Како је изгледала свечаност поводом Дана Речне флотиле погледајте у видео прилогу.

Dostojno obeležena 27. godišnjica zločinačke akcije “Oluja“ (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.