Какве су црне слутње имали током сушног маја, у освит прве жетве јечмова пољопривредници окупљени на традиционалном Дану поља Пољопривредне стручне службе Суботица ипак су показали оптимизам. Очекује се да ће просечни принос јечма бити око пет тона, пшенице око четири и по тоне по хектару.
Огледно поље Пољопривредне стручне службе у Суботици репрезентативно осликава просечно стање у региону, са примењених двадесет и осам водећих сорти пшенице, десет сорти јечма и двадесет и две сорте уљане репице, међу којима су и неке нове, уз примењену пуну агротехнику, на основу које пољопривредници могу да извуку закључке пред неке наредне сетве.
„Очекујем да ће неки просечни принос јечма бити ту негде око пет тона, пшенице око четири и по тоне на нивоу региона, то је оно отприлике како је ситуација указивала пре једно две недеље да ће бити, с обзиром да ових дана исто кише нисмо имали. Тако да, како је изгледала пре неких три недеље, ситуација се ипак поправила. Изгледала је тако да би вероватно ситуација била таква да би можда било тону и по до две пшенице. Али ипак сада можемо рећи, усеви јесу проређени, али за сада наливање зрна добро иде, ово време ове недеље, ове ниже температуре ће погодовати усевима да налију зрно и, уколико не буде падавина, већ се може очекивати да ће током идуће недеље жетва јечмова кренути пуном паром“- каже директор Пољопривредне стручне службе Суботица Дамир Варга.
Из године у годину расту површине под уљаном репицом, тако да је ове године под овом културом скоро пет хиљада и двеста хектара. Њена вегетација у Суботици ове године зависила је од количине кише и од јачине напада болести, а очекује се просечни принос од две и по тоне по хектару, што уз откупну цену од око стотину динара по килограму, узгајивачима може донети зараду произвођачима. Генерално, по оцени стручњака, производња репице је захвална из неколико разлога: међу првима се скида са њива и доноси новац по задовољавајућој откупној цени, агротехничке операције се не поклапају са другим културама, има добре приносе и на земљишту лошијег квалитета
„Ми видимо дивне огледе на Пољопривредној стручној служби Суботица које заиста морамо похвалити да су извукли максимум из ове године која можда није била једна од најповољнијих, али верујем да ће произвођачи који су се охрабрили и ове јесени ушли у ризик производње, имати приносе који ће оправдати њихово поверење. Уљана репица није аматерска биљна врста, њоме се баве добри професионалци, добри произвођачи, добри механизатори и добри ратари. Они који поштују основна агротехничка правила, по правилу се неће кајати јер су ушли у ову производњу. На против, имаће добре приносе“- истиче стручњак за уљану репицу на Институту за ратарство и повртарство др Ана Марјановић Ромел.
Дан поља окупио је велики број пољопривредника из региона Суботице, што говори о њеном стручном и саветодавном значају међу пољопривредницима.
Izgradnjom prečistača otpadnih voda čuvamo reke za buduće generacije
Преузмите андроид апликацију.