Почетна > Србија
Србија

Дан независности САД обележен у резиденцији амбасадора Годфрија

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора у београдском насељу Дедиње обележен је национални празник САД, Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности.
Фото: PrtSc/Танјуг/видео архива

Свечаност, чији је домаћин био амбасадор Ентони Годфри са супругом Ен, почела је интонирањем химни двеју земаља које ускоро облежавају 140 година дипломатских односа.

Прослави Дана независности присуствовали су и председник Србије Александар Вучић, патријарх Порфирије, премијерка Ана Брнабић, министри Маја Гојковић, Ненад Поповић, Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Синиша Мали, Зорана Михајловић, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић, представници институција, опозиције, дипломатског кора…

Ово је први пријем за Дан независности који организује амбасадор Годфри који је у Србију стигао пре 20 месеци. Прошле године празник је обележен онлајн, а амбасадор је тада рекао да му је циљ да односе двеју земаља подигне на највиши ниво у њиховој историји.

Гофри је тада оценио да прошлост двеју земаља указује да пријатељство и партнерство САД и Србије имају потенцијал да буду јаче и дубље.

На почетку пријема, амерички маринци су свечано предали заставу САД амбасадору Годфрију, а потом су изведене химне две земље.

Званицама су се након тога обратили амбасадор Годфри и гувернер државе Охајо Мајк Дивајн.