Почетна > Свет
Свет

Дан након обнављања поново суспендована истрага о експлозији у луци у Бејруту

Главни либански тужилац Гасан Овеидат рекао је данас судији Тареку Битару да је његова обнобљена истрага о експлозији у луци у Бејруту суспендована, дан након што је Битар наставио истрагу након прекида претходне суспензије.
Фото: Танјуг/AP/Bilal Hussein

Истрага је била суспендована 13 месеци због политичког притиска, преноси Ројтерс.

Битар је након суспензије подигао оптужнице против шефа либанске обавештајне агенције генерал-мајора Абаса Ибрахима и шефа другог безбедносног тела генерал-мајора Тонија Салибу, као и бившег команданта војске Жана Каваџија, као и против јавног тужиоца Гасана Овеидата.

У експлозији у луци у Бејруту 2020. године погинуло је 220 људи, подсећа Ројтерс.

За експлозију у луци многи криве либанске власти и сматрају да је трагедија у ствари последица дугогодишње корупције и лошег управљања, наводи британска новинска агенција.

Експлозију је изазвало готово 3.000 тона амонијум нитрата, високо експлозивног материјала који се користи као ђубриво, а који је годинама био непрописно ускладиштен у луци.

После експлозије, анализом лучких, царинских и правних докумената показала је да је амонијум нитрат допремљен у Либан 2013. године на руском броду и од тада је стајао у складишту.

Lukašenko: Ukrajina predložila Belorusiji pakt o nenapadanju

Преузмите андроид апликацију.