Почетна > Србија
Србија

Дачић: У Бриселу два могућа исхода – разум или немири

Два су могућа исхода данашњих састанака у Бриселу, један да, ипак, превлада здрав разум. Други да дође до инцидената, изјавио је министар спољних полова Ивица Дачић, који се нада да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину.
дачић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„Јасно је ко може да иницира такве врсте инцидената и адреса за притиске је потпуно јасна. Да ли неко жели да се ти притисци усмере ка Приштини или не, то међународна заједница мора сама са собом да рашчисти“, рекао је Дачић за Танјуг.

Изразио је наду да ће међународна заједница извршити притисак на Приштину. Да не спроводи репресивне мере над српским народом, јер то, упозорио је, може довести до озбиљног нарушавања. Не само јавног реда и мира, него и регионалног мира и стабилности.

Каже и да је састанак у Бриселу на који се позива председник Србије, у оваквој ситуацији, потпуно непотребан. Односно, ако је неко желео да направи притисак и спречи инциденте на КиМ, било је довољно да се само позове премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. С обзиром да је он страна која прави проблеме.

„Србија никада није одбијала дијалог и увек ћемо учествовати у свему томе. Ми се овде боримо да се примењује Бриселски споразум за разлику од Куртија који, не само да не жели да се примењује Бриселски споразум. Него жели да се једностраним актима што више ситуација на терену искомпликује“, рекао је Дачић.

U Briselu počeo sastanak Borelja, Vučića i Kurtija, traži se izlaz iz krize na KiM

 

Преузмите андроид апликацију.