Почетна > Србија
Србија

Дачић: Србија шаље додатних 1,5 милиона евра помоћи Турској и Сирији

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас у Бриселу да је Србија определила додатну помоћ Турској и Сирији, после катастрофалних земљотреса почетком фебруара, од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку земљу и да, до данас, укупна помоћ Србије износи 7,28 милиона евра.
Фото: Танјуг/ Милош Миливојевић

Шеф српске дипломатије је на, пленарној седници у оквиру донаторске конференције, рекао да је Влада Србија у првим данима трагедије формирала оперативни тим за координацију хуманитарне помоћи, како би помогла народу Турске и Сирије.

Како је истакао, Влада Србије је до сада упутила 2,8 милиона евра за Турску и 2,98 милиона евра за Сирију, од тог новца по милион евра је уплаћен, а остали део помоћи је био у роби и лековима.

„Поздрављамо иницијативу ЕУ и Шведске и користим ову прилику да породицама настрадалих пренесем изразе саучешћа. Делимо бол са онима који су изгубили своје најмилије, а јасно је да наша солидарност у изразима пијетета и саучешћа није довољна. Због тога, је Влада Србије издвојила додатна средства за две земље од укупно 1,5 милиона евра, по 750.000 евра за сваку“, истакао је Дачић.

Додаје да помоћ Србије неће престати са овим, те да смо спремни да наставимо да пружамо подршку.

„Овакви догађаји нам служе као подсетник да само заједно можемо да пружимо адекватне одговоре на глобалне изазове. Европско јединство је у овим околностима веома важно“, изјавио је шеф српске дипломатије.

Дачић је у изјави новинарима у Бриселу рекао да Србија не прави разлику између народа Турске и Сирије.

„Ми смо издвојили значајно више новца, него што су то урадиле неке чланице ЕУ“, нагласио је Дачић.

Тиме, каже Дачић, Србија жели да покаже солидарност, а и захвалност за помоћ коју је наша земља добила када су биле поплаве 2014. године.

Petković: Opoziciju zanima samo da Srbiji i Vučiću slome kičmu

 

Преузмите андроид апликацију.