Почетна > Србија
Србија

Дачић: Србија поступа одговорно, желимо да сачувамо мир

Србија, а пре свега њен председник Александар Вучић, одговорно је поступила у најновијим преговорима са приштинском страном јер је приступ био „да не устајемо од преговарачког стола чак и када нам се не свиђа нешто што је на њему“, рекао је први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.
дачић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„Ми поступамо тако јер желимо да се сачува мир, макар и крхки и настојимо да преговорима дођемо до решења које је одрживо и које ће омогућити да и Београд и Приштина направе компромис, а да народ на Косову и Метохији зна да у наредном периоду неће бити проблема“, рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Тврдње и написи у медијима да су Американци издејствовали да Аљбин Курти за 48 сати одложи примену одлуке о регистрацији возила су према његовој оцени тачни, јер је како каже увек било тако да се на крају испостави да САД морају да „извуку уши“ или запрете да ће то урадити онима које су помагали свих ових година.

Дачић је истакао да је највећи кривац за ситуацију у којој се сада налазимо, када је о Косову и Метохији реч, Аљбин Курти који, према његовој оцени, мисли да је месија који треба да спаси албански народ па у том смислу лоше говори о претходним албанским политичарима, а тако и о потписницима Бриселског споразума.

“ Међународна заједница је дошла до краја могуће толеранције јер нема више где, а алтернатива томе јесте да се почне са сукобима. То што Курти жели није реално, јер ниједан албански полицајац неће моћи да дође на север Косова пошто Срби на то гледају као на војно заузимање севера, а север никада неће признати независно Косово“, рекао је Дачић и нагласио да је најважније да се сачува мир у јужној српској покрајини.

Коментаришући за данас најављени скуп жена и мајки са Косова у Косовској Митровици, рекао је да је народ узнемирен, да му смета неизвесност и да је позитивно то што се протести одвијају мирним путем.

“ То је врста грађанског отпора ономе што ради Курти, јер су сви проблеми које има обичан народ настали због потеза Куртијеве власти.

Данашњи скуп је добар пример да свет види да проблеми нису ствар политичких функционера већ да је овде реч о нечему што погађа обичан народ, и жене и децу и студенте и старије, онемогућава им нормалан живот“, истакао је Ивица Дачић.

Додао је да подржава овакве протесте и да се њима проблеми Срба на Косову и Метохији могу учунити јаснијим и некима у свету који их не разумеју.

Оценио је да Куртију није стало до таблица да би тако регулисао питање регистрације аутомобила већ само „жели да на њима пише република Косово, пошто реч република у његовом поимању означава да је Косово независно“.

Упитан да ли се после најновијих догађања и изјаве Жозепа Бореља ситуација мења, Дачић је одговорио потврдно.

„Мења се пре свега захваљујући суманутом понашању Приштине. Не желим да кажем да се радујем што се Курти тако понаша али ту има и мало среће јер ови са Запада могу да виде ко је тај фактор опструкције и дестабилизације региона“, рекао је он.

Додао је да су увек говорили о симетрији кривице, а сада то више не могу да говоре.

Petković i Bisljimi danas u Briselu sa Lajčakom

Преузмите андроид апликацију.