Почетна > Србија
Србија

Дачић са Соботком о односима Србије и Аустрије

Министар спољних послова Србије започео је данас посету Аустрији састанком са председником Националног савета – Доњег дома Парламента Аустрије Волфгангом Соботком са којим разговара о односима две државе.
дачић
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Србија и Аустрија следеће године обележиће век и по билатералних односа, који су успостављени 1874. године.

Предвиђено је да се после сусрета са са Соботком, српски министар дипломатије састане са генералном секретарком ОЕБС-а Хелгом Шмит, као и са својим аустријским колегом Александром Шаленбергом.

Политичке односе Србије и Аустрије у последњој деценији карактерише интензиван дијалог и залагање Аустрије за што брже напредовање Србије у европским интеграцијама, што је политика коју Аустрија принципијелно заступа према Западном Балкану.

Аустрија представља једног од највећих инвеститора у Србију.

Према подацима Агенције за привредне регистре Републике Србије, на територији Републике Србије је регистровано око 900 активних привредних субјеката чији су већински власници држављани Аустрије, односно правна лица регистрована у Аустрији, што је, са инвестицијама, довело до запошљавања преко 20.000 радника, наведено је на сајту МСП.

У Србији тренутно послује десетак најзначајнијих аустријских банака, осигуравајућих кућа и телекомуникационих компанија.

Компанија „Телеком Аустрија“ чија је инвестиција у мобилну телефонију (ВИП Мобил) највећа гринфилд инвестиција из Аустрије, нафтна компанија ОМВ, као и друге велики компаније као што су Сваровски, Хенкел, Раух, Кнауф, Штрабаг.

Šef grčke diplomatije danas u poseti Srbiji

Преузмите андроид апликацију.