Почетна > Србија
Србија

Дачић: Русија најутицајнији савезник Србије по питању КиМ

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић поручио је данас да је будућност односа са Руском Федерацијом питање од стратешке важности за Србију и истакао да је Русија најутицајнији савезник наше државе у очувању суверенитета и територијалног интегритета када је реч о Косову и Метохији.
Фото: PrtSc/HappyTv/YouTube

Дачић је казао да Србија са великом пажњом и великим очекивањима приступа питању односа са Русијом и да има много разлога за таква очекивања која, како каже, не потичу само из наше прошлости која нас обавезује да будемо блиски и посвећени једни другима, већ да је много више разлога који се тичу будућности.

,,Односи Србије и Русије на највишој тачки коју памте наше генерације. Уверен сам да смо у последњој деценији успели да пронађемо и учврстимо моделе сарадње на којима можемо да градимо стратешку сарадњу“, рекао је Дачић на конференцији ,,Русија на Балкану:поглед у будућност“.

Дачић је подсетио да је пре неколико недеља као председник парламента боравио у званичној посети Русији и да су у разговорима са политичким лидерима Русије потврђене заједничке позиције око неколико кључних билатералних и међународних питања.

Истакао је да је Русија наш најутицајнији савезник у очувању суверенитета и територијалног интегритета по питању КиМ и да ће та помоћ и убудуће бити од немерљивог значаја.

,,Знајући да можемо да рачунамо на подршку Русије и Кине, али пре свега Русије, наша позиција је веома олакшана и пружа нам простор да се у дијалогу о КиМ носимо са изазовима који се пред нас постављају“, казао је Дачић.

Навео је да су европски пут Србије и њене европске амбиције праћене јачањем свеукупних веза са Русијом и другим партнерима уз оцену да приступање ЕУ може да буде само подстрек за још бољу сарадњу.

Нагласио је да Србија није помишљала да се придужи увођењу економских санкција против Русије и да се то неће догодити ни убудуће.

Дачић је казао да постоји огроман простор за развој економско-технолошке сарадње у будућности наводећи да је обим трговинске размене од 2019. до 2020. године износио више од три милијарде евра и изразио уверење да ће наставити да расте из године у годину.

На скупу у Руском дому учествовали су и министар спољних послова Никола Селаковић, министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.