Почетна > Србија
Србија

Дачић на Министарској конференцији Франкофоније у Ђерби

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће данас на Министарској конференцији Франкофоније у Ђерби, у Тунису, саопштило је Министарство спољних послова.
дачић
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

Осамнаести самит Франкофоније биће одржан на највећем острву Северне Африке, Ђерби у Тунису а окупиће делегације из читавог света. Овогодишњи самит прославиће и јубилеј, односно 50. година институционалне франкофоније.

Тунис је прва северноафричка, арапска земља која ће бити домаћин важног догађаја, а коме ће присуствовати велики број шефова држава и влада са пет континената.

Поред самита Франкофоније који ће се одржати 19. и 20. новембра у Ђерби, Тунис ће 18. новембра бити домаћин и 40. заседања Министарске конференције франкофоније (ЦМФ), као и Франкофонског економског форума, а биће организовани и бројни догађаји на маргинама Франкофонског самита.

Како је саопштено из Међународне организације Франкофоније (ОИФ), овогодишњи самит одржава се у критичном тренутку када се свет суочава са глобалном економском кризом, због утицаја пандемије Цовид-19 али и сукобима, као и ширењем глобалних терористичких претњи, пораста фундаментализма, ксенофобије и популизма.

Зато је циљ самита, како се наводи, да се земље чланице баве новим темама које се односе на модерне, нове технологије, као што је омогућавање Самита у Ђерби да добије економски заокрет, због чега ће кључна тема бити дигитална технологија.

На тај начин државе ће моћи да се суоче са многим и разноврсним изазовима који проистичу из пандемије Ковид-19 и заједнички раде на брзом и одрживом економском опоравку.

„Повезивање у различитости: дигитални вектор развоја и солидарност у франкофоном свету“, назив је прве теме самита у Ђерби, наводи се у ОИФ, које ће помоћи у превазилажењу потешкоћа, смањењу дигиталног јаза и јачању веза између чланица Франкофоније.

Уочи самита франкофоније министар спољних послова, Ивица Дачић у Београду је угостио представнике Групе франкофоних амбасадора, када су размотрене су могућности унапређења сарадње Србије са Међународном организацијом Франкофоније, укључујући и посредством Групе франкофоних амбасадора (ГАФ).

Дачић је навео да је Србија одлучна да постане пуноправни члан Франкофоније, указујући да је посвећена вредностима те организације, попут унапређења демократије, међукултурне сарадње, дијалога и солидарности.

Он је указао и на низ конкретних корака које је Србија учинила за постизање тог циља, саопштило је министарство спољних послова.

Међународна организација Франкофоније (ОИФ) окупља 88 чланица од којих су 54 пуноправни чланови, седам земаља укључујући и Србију су придружене, а организацију чини и 27 земаља посматрача, које спаја употреба и неговање француског језика.

Све земље чланице француски имају као национални, службени, језик међународне комуникације или као радни језик.

Франкофонија своју улогу види у унапређивању културних и лингвистичких различитости и давању подршке изучавању француског језика, али и унапређивању мира, демократије и људских права, и развијању сарадње у функцији одрживог развоја и солидарности.

Мото организације је једнакост, комплементарност и солидарност.

Memorandum o razumevanju između Srbije i Somalije

Преузмите андроид апликацију.