Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате због чега ниједна застава нема љубичасту боју?

Заставе држава најразличитијих су боја, украшене разним елементима попут орлова, звезда, змајева.
Фото: Pixabay/ Gordon Johnson

Међутим, ако добро познајете боје и грбове, сигурно сте приметили једну ствар, а то је да ни на једној застави нема љубичасте боје.

Разлог лежи у томе што је, између осталог, љубичаста боја у прошлости била веома скупа. У старим временима она се добијала од посебне врсте морских пужева са Медитерана.

Било је потребно преко 10.000 пужева за само један грам боје. Стога су ову боју ценили колико и злато. Љубичасту боју су, у већини случајева, повезивали са краљевским породицама, јер су једино они имали услова да је носе.

Краљица Елизабета је наредила да љубичасту боју смеју да носе само чланови краљевске породице. И нико осим њих.

Ова боја је понекад била скупа и самим владарима

Римски император Аурелије забранио је својој супрузи да купи свилени љубичасти шал, јер је само једна бочица љубичасте боје коштала три златне полуге, што би данас износило око 50.000 еура.

Престижни статус љубичасте боје променио се тек 1856. године када је студент британског универзитета, Вилијам Хенри Перкин, покушавајући да пронађе лек за маларију, случајно открио начин како да произведе синтетичку љубичасту боју.

Како је њена производња знатно олакшана, љубичаста је постала доступна свима, те не чуди што се појављује на појединим заставама насталим око 1900. године.

Šta je samoefikasnost i kako raditi na njoj

Преузмите андроид апликацију.