Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате зашто у ресторанима често на јелу добијете комадић першуна?

Освежавање даха грицкањем свежег першуна датира још из времена старих Римљана. Грицкали су першун после јела.
Фото: Pixabay/Buntysmum

Могуће је да је то један од разлога зашто је у многим ресторанима широм света уобичајено да се комади ове биљке стављају на тањире. Други разлог је декорација јела, за коју се каже да потиче од месара у давна времена који су стављали першун око свежег или печеног меса како би јела била привлачнија купцима.

Касније су то ресторани почели копирати. Све до 1915. године першун се стављао на тањир у скоро сваком ресторану. Неким гостима то је некада сметало јер су сумњали како су добили парче биљке које је раније било на туђем тањиру. Наравно, трећи разлог зашто се першун нађе на сервираном оброку је побољшање укуса јела, али се у овом случају најчешће исецка и посипа по јелу које се већ налази на тањиру.

Зашто је першун добар за свеж дах?

Першун садржи високу концентрацију хлорофила, који уништава бактерије у устима. Почињу да се развијају након јела, а то је директан узрок лошег задаха. Першун је посебно добар за жвакање након јела пуна белог или црног лука. Осим першуна, помажу и свежа нана, босиљак и рузмарин.

Још неке предности ове биљке 
  • делује као антиоксиданс
  • помаже кожи да изгледа млађе
  • чисти организам од токсина
  • раствара вишак масти у телу
  • чисти бубреге
  • има антиинфламаторно дејство
  • јача имунитет
  • пуна је витамина Ц
  • садржи много минерала

Šta koktel koji naručujete govori o vama – Kosmopoliten vole društveni

Преузмите андроид апликацију.