Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате зашто у јавним тоалетима врата нису скроз до пода?

Јавни тоалети свакако нису међу најпријатнијим местима које понекад морамо да посетимо. И сигурно су се сви бар једном запитали зашто врата и преграде у јавним тоалетима ниси скроз до пода и не остављају довољно простора људима да сасвим приватно обављају нужду?
Фото: Pixabay/jarmoluk

Постоји неколико добрих разлога.

Лакше се чисте

Због честе употребе јавних тоалета, потребно их је прати неколико пута дневно. Велики размак између пода и врата чини кабине приступачнијим за чишћење.

У случају незгоде лакше је помоћи

Ако се особа онесвести или има неки други здравствени проблем, проћи ће много времена пре него што то неко примети. Ако постоји довољно велики размак између врата и пода, много је лакше уочити било какав знак невоље. Истовремено, могуће је ушуњати се у кабину и откључати је изнутра, уместо да се врата разбију споља.

Спречавају се непримерена понашања

Недостатак потпуне приватности у јавним тоалетима такође спречава људе да раде ствари у кабинама које… не би требало да раде. Када су врата подигнута, лакше је пратити и спречити неприкладно понашање. Пронађите собу, а не тоалет.

Изградња је јефтинија

Изградња преграда које се протежу од пода до плафона захтева прецизнији дизајн и употребу различитих материјала, што повећава укупне трошкове. За власника компаније или зграде увек ће бити исплативије уложити у тоалет са вишим преградама.

Боља вентилација

У потпуно затвореном тоалету, непријатни мириси теже испаравају. Са подигнутим преградама ваздух много боље циркулише, а непријатни мириси брже нестају.

Лакше је видети да ли је тоалет заузет

Ако је тоалет потпуно затворен, увек ризикујемо да доживимо непријатан тренутак док покушавамо да отворимо врата или, с друге стране, морамо да га држимо изнутра, што је још горе. Када су врата подигнута, много је лакше видети да ли је кабина слободна или не.

Лакше је изаћи

Замислите да се брава заглавила. Ако је тоалет потпуно затворен и около је превише буке, може се догодити да проведете доста времена унутра чекајући помоћ. Ако постоји празнина испод, можете лако изаћи.

Људи брже „раде“

Када врата нису спуштена, због недостатка потпуне приватности, људи имају осећај да морају брже да обаве посао, што смањује чекања, а самим тим и гужву.

Stari kafanski trik

Преузмите андроид апликацију.