Постоји неколико сорти брескви, али су њихове нутритивне вредности веома сличне. Брескве су такође веома богате водом и освежавајуће и стога изузетно погодне за конзумацију на високим летњим температурама.
Богате су бета-каротеном, прекурсором витамина А, који је неопходан за здравље очију и коже. Будући да су богате и витамином Ц, помажу у бољој асимилацији грожђа у организам.
Витамин Е који садрже ефикасан је у спречавању стварања артеријских наслага и развоја атеросклерозе, а витамин Б2 је користан за здравље очију и коже.
Бресква садржи и минералне соли као што су фосфор, магнезијум и калијум, што је посебно важно за здравље срца.
Због високог садржаја влакана, брескве помажу у снижавању нивоа холестерола у крви и регулишу крвни притисак. Једно веће воће обезбеђује пет до девет одсто препоручене дневне количине влакана за одраслу особу.
И овде треба истаћи да је кора плода најбогатија влакнима.
Енергија Бресква је богата витамином Б3, који учествује у многим метаболичким реакцијама и посебно је одговоран за стварање енергије. Оне су најздравије и пружају највеће освежење када се једу свеже, али од њих можете направити и компот (обратите пажњу на количину додатог шећера), додати их у кашу или јогурт за доручак или направити од њих укусан густи сок.
Преузмите андроид апликацију.