Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате шта смете да носите у ручном пртљагу, ако путујете авионом?

Авио саобраћај регулише многа правила, па тако и када је ручни пртљаг у питању.
Фото: Pexels/Timur Weber

Уколико често употребљавате авион када путујете, сигурно сте понекад били у недоумици шта је дозвољено а шта не да се носи у ручном пртљагу.

Лекови, бријачи, батерије, прибор за нокте, само су неки од недоумица да ли се смеју носити у ручном пртљагу или не.

Крајем 2006.године, Европска унија донела је нове безбедносне прописе којим је регулисано ношење течности у авионима. Та регулатива је донета како би се заштитили путници, али исто тако обухваћена су и правила што се тиче ношења лекова.

Сви они лекови који су у чврстом облику тј.таблете могу се без бојазни носити у ручном пртљагу. Мало већи проблем чине лекови у течном облику, масти и креме. Па тако све течности у шта спадају и лекови у течном облику, затим креме, парфеми и сл. могу се носити у количинама од по 100 милилитара и треба да су спаковани у провидну кесу. Напомена је да количина течности у ручном пртљагу када се зброји не сме да пређе 1 литар.

Ако путник током лета мора да користи терапију, тада тај лек не мора да буде смештен у кесу, али би било добро да поседује потврду од лекара где је наведено коју терапију морате узети током лета. Потврда ће олакшати уколико дође до било каквих питања приликом безбедносне контроле.

Evo kako da učenje bude efikasnije

Преузмите андроид апликацију.