Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли знате шта се дешава у вашем телу док гледате утакмицу?

Када наш тим побеђује или игра добро, наш мозак, као и у другим пријатним ситуацијама, почиње да ослобађа неуротрансмитер допамин, који је одговоран за регулацију центара награђивања и задовољства.
Фото: Pixabay/Pexels

Насупрот томе, када наш тим игра лоше или губи, мозак производи кортизол, хормон који се производи у надбубрежним жлездама који се производи када смо под стресом. Или још горе, поред кортизола, мозак може почети да производи мање серотонина, што доводи до повећаног осећаја беса и депресије.

Пошто наше тело увек тежи да прати наше ментално стање, када се осећате анксиозно пре или током утакмице, вероватно нисте то мислили. Наиме, неколико студија је, напомиње, показало да љубитељи спорта могу да осете интензивну анксиозност пред велику утакмицу, баш као и сами играчи.

Разлог за то су неурони који се називају неурони огледала, који нам, једноставно речено, помажу да се ставимо ‘у туђе ципеле’ и замислимо кроз шта неко други пролази у одређеном тренутку.

Та осећања се појачавају када гледамо играча или тим чији смо навијачи.

И мада не можемо да осетимо задовољство када промаше гол колико и они сами, ни срећу коју осећају када га убоду, захваљујући овим неуронима можемо донекле доживети игру у којој заправо не учествујемо. Осим тога, гледање фудбала може утицати на нас повећањем пулса до нивоа повезаних са интензивним вежбањем, а када наш тим победи, можемо осетити тзв. стање побуде.

Ако ваш тим победи у утакмици у понедељак увече, вероватно ћете бити веома исцрпљени у уторак ујутру, због повећане производње хормона адреналина.

Наиме, када смо под стресом или нервозни, каже, адреналин се лучи из надбубрежних жлезда, срце почиње да куца брже, крвни притисак расте, а крв се преусмерава у најважније делове тела као што су срце и мишићи, док други и мање важни органи, попут дигестивног система, затварају доток крви, што доводи до осећаја ‘лептирића’ у стомаку.

Тако су, према недавној студији навијачи професионалне хокејашке лиге такође имали значајно повећан број откуцаја срца, чак једнак броју откуцаја током интензивног вежбања, а наравно исто важи и за љубитеље фудбала.

То, у комбинацији са повећаним стресом, можда није проблем за млађу и здраву особу, али може бити опасно за неког хроничног болесника или гојазну особу. Такви људи су изложени знатно већем ризику од можданог или срчаног удара током утакмица свог омиљеног клуба или репрезентације.

Stručnjaci objasnili: Zbog čega nam se javlja mučnina u toku vožnje?

Преузмите андроид апликацију.