Они се разликују по хемијском саставу, па стога имају другачију намену. Због тога их не бисте требали мешати.
Многи људи мисле да су прашак за пециво и сода бикарбона заправо иста ствар и често их користе за исту сврху у кухињи и кући. Међутим, корисно је знати да се разликују по хемијском саставу и да не могу да замене једни друге јер имају другачију намену и деловање.
Сода бикарбона се често користи за чишћење, али и за кување.
У страним рецептима наћи ћете је под називом „baking poweder„, а многи мисле да је то исто што и прашак за пециво.
То је заправо основни минерал који у комбинацији са нечим киселим ствара угљен-диоксид па се често налази у рецептима који укључују киселе састојке као што су јаворов сируп и лимунов сок.
Прашак за пециво је, с друге стране, комбинација соде и винске киселине и потребна му је само течност да се активира.
Не треба га мешати са киселом храном јер већ садржи киселину. Користи се за повећање волумена и прозрачне текстуре печених намирница.
Дакле, сода бикарбона се ставља искључиво у рецепте који садрже већу количину неке киселине, а прашак за пециво то не захтева.
Имајте на уму, када печете колаче и десерте и користите соду бикарбону, да морате додати неки кисели састојак да бисте то активирали и да би рецепт функционисао.
Преузмите андроид апликацију.