Ако сте се икада запитали која је разлика између зелених и црних маслина, одговор је врло једноставан…
Многи не знају, али црне маслине су заправо само – зреле зелене маслине. Беру се у новембру и децембру, за разлику од зелених које се беру барем месец до два раније. Што дуже маслина зри, њена боја се мења – од зелене до рубин црвене, а тада долазе на ред и тамни тонови љубичасте боје, које у коначници и зовемо – црне маслине.
Зелене маслине имају компактније и сочније месо, а по укусу су свежије и некако слађе. Оне црвенкасте су убране тачно у тренутку зрења, а црне бисмо заправо могли назвати презрелима. Што су маслине тамније, то је и месо мекше, а укус интензивнији и горчи. Црне маслине дају уље златније боје, с нешто мање горчине, али сам плод, кад је сазрео – има мање антиоксиданса.
Маслине, биле оне црне или зелене, садрже бројне антиоксидансе. Нека истраживања потврдила су да имају и својства која спречавају развој одређених врста тумора. Имају много витамина, нарочито витамина Е, а и материја које чувају васкуларни систем.
Ako teglu sa džemom čuvate na ovaj način, nikada se neće storiti buđ
Преузмите андроид апликацију.