Почетна > Нови Сад

Кошарка Нови Сад Новосадске приче

Сви га знају као Пироћанца и јужњака, али Пешић је рођен на северу Србије – знате ли где?

Нови Сад може да се похвали као град који је био колевка рођења или место одрастања многим великим српским личностима. Међу њима нашли су се писци, глумци, професори, академици, спротисти, сликари и многи други.
Фото: Градске инфо

У јеку новонасталих спортских успеха које је наша држава остварила на многим пољима у јучерашњем дану, спортски дух Републике Србије осетио се широм света.

Део заслуга за то припао је и кошаркашима Србије који су на Светском првенству освојили сребрну медаљу и тако поставили Србију на друго место светске кошарке.

Селектор нашег кошаркашког тима Светислав Пешић имао је велику улогу у том успеху.

Фото: Wikimedia Commons/FCBQ

Веровали или не, Светислав Пешић, познат као Пироћанац и јужњак понајвише због свог говора, рођен је у Новом Саду.

Кошаркашки стручњак рођен је у Новом Саду пре 74 године и  по рођењу је кратко живео у Новом Саду. Након треће године своје одрастање наставио у Пироту, али Нови Сад је обележио бар Пешићева документа.

Пешић је поред родитеља, имао и брата. Након Новог Сада, у Пироту је завршио своје школовање, стекао прве кораке у кошарци, а затим наставио своју играчку каријеру, а потом од 1982. године и своју тренерску каријеру.

Међу његовим највећим успесима као тренера убраја се освајање Светског првенства у Индијанаполису, када је са репрезентацијом Југославије преко америчког „дрим тима“ усред САД и екипе Аргентине дошао до златне медаље.

Ту је и освајање Европског првенства годину дана пре тога са репрезентацијом Немачке, а освајао је и Евролигу, првенство Шпаније са Барселоном и првенство Немачке са Бајерном, Куп Шпаније, Куп Немачке, првенство и Куп Југославије…

Од 2021. године овај рођени Новосађанин је на месту селектора Кошаркашке репрезентације Србије, са којом је на листу успеха додао и сребро на Мундобаскету.

Đoković: Da nisam iz Srbije, odavno bih bio dignut u nebesa na sportskom nivou

Преузмите андроид апликацију.