Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Да ли знате који познати књижевник је био декан једног новосадског факултета?

У Новом Саду боравила су нека од најумнијих и најзначајнијих лица српске историје. Jедно велико књижевно име је оставило печат у Новом Саду, и то ни више ни мање, него кроз један факултет.
Фото: Градске инфо

У питању је Филозофски факултет у Новом Саду, високообразована установа која се сматра, поред Пољопривреднног факултета, за први основани факултет у Новом Саду.


Велики књижевник и декан Филозофског факултета

Можда нисте знали, а волите књижевна дела Хазарски речник, Предео сликан чајем, Унутрашња страна ветра или Последња љубав у Цариграду, да је писац ових дела, био декан Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

У питању је Милорад Павић.

Овај славни српски књижевник био је декан Филозофског факултета у периоду од 1977. године до 1979. године.

Иако је диплому основних студија стекао на Филозофском факултету у Београду, и даље се његово име много више везује за Филозофски факултет у Новом Саду због и професорске и деканске дужности које је вршио.

У спомен његовој професорској и деканској дужности, а првенствено због изузетног доприноса на пољу књижевности, библиотека Филозофског факултета носи назив Милорад Павић, а спомен-плоча с именом Милорада Павића постављена је на улазу у Централну читаоницу Библиотеке Филозофског факултета у Новом Саду.

Павић је био професор на Филозофском факултету у Новом Саду од 1974. године до 1990. године. Такође, као професор Историје културе југословенских народа предавао је и на Филозофском факултету у Београду.


Милорад Павић – дела и значај

Милорад Павић рођен је 1929. године, а умро је 2009. године. Школовао се на Филозофском факултету у Београду, а касније и у Загребу. Током своје каријере Милорад Павић је добитник бројних награда за своја дела, а написао их је око 50, од којих се посебно истиче Хазарски речник.

Као професор и академик, Павић је превео бројна дела, посебно са руског језика.

Био је члан САНУ академије у Одељењу језика и књижевности, почасни доктор Софијског универзитета и члан Крунског савета.

Последње Павићево књижевно дело издато је 2009. године.


Ko je bio slavni Novosađanin Živojin Ćulum?

Преузмите андроид апликацију.