Тешко је наћи храну која се може припремити на толико различитих начина као јаје. Неизоставан је додатак разним тестама, тестенинама, кремама за торте и колаче.
Осим што бирамо између јаја из слободног узгоја и оних које се најчешће налазе у продавницама, можемо да бирамо и боју јаја – белу или браон.
Иако можда мислите да се састав јаја мења са бојом, то није тако.
Боја кокошке одређује боју јајета. Беле кокошке су најчешћи тип у САД и носе бела јаја, док су кокошке са смеђим перјем чешће у Европи, где таква јаја преовлађују. Нема разлике.
И смеђа и бела јаја су иста унутра.
У Америци су браон јаја скупља, па се тамо често (погрешно) сматрају квалитетнијим, здравијим или укуснијим. Такође можете пронаћи јаја која имају зеленкасту или плаву нијансу, што је опет одређено врстом кокошке.
Можемо пронаћи разлике ако упоредимо јаја из слободног узгоја са комерцијалним.
У слободном узгоју на мањим фармама кокошке мање носе, више једу и имају већу слободу кретања, што утиче на изглед јаја у унутрашњости.
Што је жуманца интензивнија, односно што је наранџаста боја тамнија, веће су шансе да су их носиле кокошке из слободног узгоја, пише пункуфер.
Осим тога, јаја из слободног узгоја су нешто тежа од јаја купљених у продавници и имају дебљу љуску, што је корисно током транспорта јер их је теже пуцати.
Преузмите андроид апликацију.